dinsdag 5 januari 2016

3094



                                    *
Dinsdag 5 januari 2016
Vorstmaand
Zon 8u44-16u51
H Constantinus de Grote
Driekoningenavond een sterre? Dan is de lente nog verre!
*
‘k Weet niet waar eerst kijken. Vandaag, Driekoningenavond trokken wij als kind den boer op, op onze klompen, om verkleed in lange gewaden en met een draaiende zelf ineen geknutselde ster op een tak, te schooien. Die ‘ster’ was van bruin karton, beplakt met zilverpapier en ze draaide met een koordeke op een garenbobijntje dat op een lange nagel stak. Dat ‘schooien’ mocht toen niet alleen, het moest, want ’t was oorlog, we hadden honger en we moesten vòòr donker thuis zijn, want ‘Sperrzeit’. Thuis rond de warme kachel, had ons Moeder dan pannenkoeken gebakken op de buis van d Leuvense stoof. We kregen die lekkernijen met veel bruine kandijsuiker. ‘Bruine suiker’, zei onze Pa, dat was afval van tussen de tandwielen in de suikerfabriek van Veurne….
*
Dan zegt de Dagklapper dat de hele wereld Keizer Constantijn de Grote (280-337) zou moeten herdenken, de eerste Christelijke Keizer van het antieke Roomse Rijk en Stichter van Constantinopel, de Stad van Constantijn. Krek aan de overkant der Bosphorus, even voorbij het Hellas van de Oude Grieken…. Pijnig Uw hoofd niet, want de Moslims hebben die later met bloedig geweld van ons afgenomen, reeds ten jare 1453, en hebben er Istanbul van gemaakt. Na meer dan 1.100 jaar de hoofdstad te zijn geweest van het Oost Romeinse Keizerrijk…. De hoofdkerk, de Aya Sofia Basiliek (H. Wijsheid) en grootste koepelkerk van de Christenheid, kreeg het gezelschap van 4 minaretten, de meeste Christelijke symbolen binnen werden verwijderd, waarschijnlijk ook met voorhamers,  en het geheel werd omgebouwd tot ‘Gebedshuis’ voor de Kontheffers…. En als U weet, dat waar ooit een Moslim gebeden heeft, het hele land voor eeuwig het Dar-al-Islam is… dan weet U wat ons te wachten staat..
Dat Constantinopel de Poort naar het Oosten was, was voor de Islam mooi meegenomen. Mooier springplank om de rest van Europa binnen te vallen, konden zij zich niet wensen.
Zowel Atatürk, als in onze dagen diene Erdogan, konden zich in de handen wrijven.
Zij sneden toen reeds in de Middeleeuwen de welstand brengende ‘zijderoute’ af en konden ze de handel blokkeren, en waar het even kon, overnemen alsof het eigendom was. Het mag dan ook niemand verwonderen, dat zij in dat Verre Oosten de mosterd haalden om het cijfer ‘0’ uit te vinden, het toverwoord voor wat de wereld sedertdien kent als het ’Tiendelig Stelsel’… Dat gaf hen een voetje voor bij de Romeinen, die zich moesten verhelpen met L, M en I of X, met letters dus. O, wat zijn die Araben toch knappe koppen. Ze roven iets van anderen, en na een paar generaties wordt dat dan voorgesteld als hun eigen knappe vinding….

*


*

3094 - COLLEGA GUVAAL ONDERWIJST ISLAMOLOGIE. GOED ONTHOUDEN,Hé !!!

*

.

*

INLEIDING / GROTE SPRONG VOORWAARTS
*
Of het woord ‘Islamologie’ al bestond in het Nederlands, doet er even niet toe. U vindt het op Wikipedia. Het had evengoed Moslimologie kunnen zijn, of Muzelmannologie: de vlag dekt overal dezelfde lading. Het is de Cultuur des Doods.
Toen ik opgroeide.... (in lang vervlogen dagen, de tijd van ’t Kruiske AUB) werd daar overal niet over ge-Mekkaërd. Het bestond heel eenvoudig niet. Ons Moeder kocht toen regelmatig een bidon pietrol aan de kar, maar waar die vandaan kwam? Voortgaande op de stank, deed het me zelfs denken aan hel en verdoemenis.
Later kwam ik in de textielstreek van de Golden River terecht, en waarachtig, daar leerde ik dat eigen stank niet stinkt. Rottend vlas werd maar geroken door mensen van buiten de streek. Daar rook het dan naar heel wat anders, naar rijkdom o.a., mar ook daarover werd niet gesproken. Alleen hier en daar wat gebakke-Leid. Want ondertussen had ik de H. Augustinus, Kerkleraar leren kennen, en die had als motief voor het Rijke Landbouwleven,  geschreven, dat ‘mest een is geen heiligheid, maar ’t is de ziel der landbouw’. Zo ook was vlas toen de ziel der weefkunst. Toch voor de tijd dat het duurde, en ‘t Russisch vlas de boel kwam verzieken. Vooral daar de Overheid weigerde in te grijpen.
Ondertussen werd er dapper gelachen met de honderden kilometer ‘bidmatjes die de Arabieren bij scheepsladingen kochten en bij de weverkens’ brood op de plank brachten. Brood zelfs met toespijs. En al eens een snoepke op  zon- en Feestdag.
En nu zijn de kontheffers ter plaatse gekomen, om die bidmatjes hier te komen verslijten die ze van ’t OCMW krijgen. Of misschien wel direct van die Ministers, die sedert ze Minister geworden zijn, ineens niets meer tegen die ‘asielzoekers’ blijken te hebben. Integendeel, ze reizen den boer af, om hun doetjes overal te slapen te leggen.
*
Maar opgelet: de les gaat beginnen. Oogjes open en mondje toe, anders wordt de Meester te moe.
*
*
MIDDENSTUK / VENSTER OP DE WERELD
*
*
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sharia4you ?
In Saoedi-Arabië heeft men het jaar ingezet met de executie van liefst 47 ter dood veroordeelden. Die werden daar, naar ’s lands traditie, de sharia, allemaal onthoofd. Stel u voor: 47 in één dag, één grote slachtpartij. Vorig jaar, dat al een recordjaar was, waren dat er 153 in totaal. In een land waar een middeleeuwse godsdienst de plak zwaait, moet men ook middeleeuws kunnen executeren, nietwaar? Er is daar nogal wat kritiek op gekomen, zelfs uit andere moslimlanden. Dat had niet zozeer te maken met het grote aantal onthoofdingen, maar wel omdat er een hoge geestelijke bij was. Wel eentje van de sjiïetische ketters en de verontwaardiging kwam dan ook hoofdzakelijk uit moslimlanden waar de sjiïeten het voor het zeggen hebben. In Teheran werd de Saoedische ambassade aangevallen en in brand gestoken.

   Vergeten we niet dat Saoedi-Arabië het land is met de meest radicale islam, het zgz Wahabisme. In het begin van de opstand van de soennieten tegen de sjiïeten van Assad in Syrië heeft Saoedi-Arabië, net als trouwens Turkije, IS gesteund. Het is pas nadat ze gezien hadden dat de zaak uit de hand liep en het zgz kalifaat straks ook een bedreiging voor henzelf ging worden, dat de Saoedis de internationale coalitie zijn gaan steunen. En zeggen dat wij hier met zo’n systeem zaakjes doen. Wijlen koning Boudewijn gaf de Saoedis zelfs een moskee in bruikleen in onze hoofdstad…
---
   Ondertussen heeft het Iraakse leger of wat daarvoor moet doorgaan, de stad Ramadi ingenomen en is er toch een begin van een doorbraak in Irak, iets wat ik hier als conditio sine qua non beschreven heb om IS militair klein te krijgen. Dat is kunnen gebeuren met de luchtsteun van de geallieerden, maar zou nooit gelukt zijn zonder de Iraakse grondtroepen. Nu nog Falluja en Mosul, waarbij men eventueel ook op de Koerden kan rekenen, maar dan moet men die een uitzicht geven op een nog grotere autonomie of onafhankelijkheid. Pas daarna kan er gedacht worden in Syrië zelf IS aan te pakken, want met bombarderen alleen zal het nooit lukken.
*
UIT LIJDING – MORAAL v/h VERHAAL
*
Samengevat. Het systeem heeft dus niet één naam, het is wel ’t boeltje, en nu weten we waarom ze elkaar de kop afkappen. Wat echt zodanig progressief is, dat ze er van weglopen. Deden onze verre, heel verre voorouders ook. En wel krek om dezelfde redenen. Vanwege de ‘Mammon’, de geldduivel. Maar het bracht wel mee, dat de Vlamingen massaal uitweken naar Holland, om daar fortuin te maken…. Ze beleefden daar de Gouden Eeuw, en in Vlaanderen was er, dank zij de Spaanse Bezetters, hongersnood…
Maar nu heeft de ‘Lekenmaatschappij’ ondertussen al lang die rol overgenomen. Ze hebben er zelfs een naam voor uitgedacht: de ‘Verzorgingsstaat’. De Pastoors hebben afgedaan. Hun rol wordt nu gespeeld door de Voorzitters van het OCMW. Die hun macht en invloed reiken zelfs zo ver, dat hun toekomstige Meesters uit hun hand zijn komen eten.
*



Geen opmerkingen: