woensdag 18 september 2013

18 01 1520 PRINSJESDAG


.
18 01 1520 PRINSJESDAG
.
 
.
I) INLEIDING
Hugo Camps, het zal iedereen al wel zijn opgevallen, verdient met de dag meer en mee mijn aandacht. Hij is net als oude wijn, die met de dag verbetert. Hij geeft een verduiveld goede schilder-pen, maar de ideologie die zo veel miserie over de wereld heeft gebracht, het Nationaal en Internationaal Socialisme, zal hij wel nooit meer te boven komen.
Uiterlijkheden (show), smijten met overheidsgeld, en weten jullie het nog? De Geschiedenis van ‘Het Gebroken Geweer’, waarvoor we moeten teruggaan naar de tijd kort vòòr WO II. Geen bewapening, schreeuwden de Sossen toen, we moeten alleen praten… Wat maakte dat de Belgen en de Fransen samen geen 10% bezaten van wat Hitler bezat aan vliegend en schietend tuig.
Dezelfde elementen die U nu terugvindt bij Camps….
.
II MIDDEN
Tot de Balkonscène heb ik Prinsjesdag uitgezeten, zij het in verwarring
*
Prinsjesdag is een onvermoeibare traditie in Nederland. Ieder jaar komt het staatshoofd in een gouden koets voorgereden op het Binnenhof. Eenmaal in de Ridderzaal leest de koning voor de verzamelde parlementsleden de Troonrede voor. Oftewel: het beleidsplan van de regering.
Na jaren Beatrix was het gisteren de beurt aan Willem-Alexander. Hij begon met een dankwoord voor zijn moeder en een traan voor zijn overleden broer Friso. Vreemde ouverture: begrotingscijfers en economie staan als een tang op een varken bij emotie.
Tot de Balkonscène heb ik Prinsjesdag uitgezeten, zij het in verwarring. Van de ene kant gecharmeerd dat politiek nog eens decorum had. Democratie is toch al zo vreselijk alledaags. Anderzijds was er die gouden koets die me tegenstond. En het hoedenfestival van de dames parlementsleden.
Ascot.
De Troonrede was vooral een droevig verhaal zonder vrolijke muziekjes. Belgische vonken van optimisme dwarrelden niet in de rondte. Alles in de min: koopkracht, zorg, pensioenen. Werkloosheid dan weer in de plus.
Het spartaanse bezuinigingsmodel van premier Rutte heeft Nederland niet uit de crisis geholpen. Eigenlijk heeft de samenleving het vertrouwen in de coalitie van liberalen en sociaaldemocraten al opgezegd.
Misschien terecht.
Hoeveel wiet moet je op hebben om peperdure Joint Strike Fighters aan te schaffen terwijl het volk kreunt?
Hugo Camps
*
III SLOT
Van Prinsjesdag onthoud ik telkens vooral de hang naar traditie. En dat is lovenswaardig. Dat zou ook wat meer mogen bij ons, maar helaas, zowel wijzelf als onze Vorsten zijn uit een ander soort hout gesneden. Of het ooit weer goed komt of niet, hangt alleen af of de vergissing van 1830 ooit nog kan recht gezet worden.
In Nederland is men realistisch, daar waar in on s land de goed nieuws show wordt voort gezet, tegen beter weten in. Hier gaan ‘de communautaire problemen’ voor, de ontnuchtering komt later wel. Mooi voorbeeld is Antwerpen wel : decennia-lang Rood Bestuur van potverteren en nu moet BDW de noodzakelijke harde maatregelen nemen door met 1420 eenheden het stadspersoneel af te slanken.
*
Neen, natuurlijk niet, heeft Camps dàt gezien. Hij vindt het wel niet kunnen, dat de jonge koning een paar zinnen uitspreekt in  de persoonlijke sfeer. Emoties, zegt hij, passen niet bij cijfers. Bijna 100% van de Nederlanders denken daar op Prinsjesdag wel even anders over, en het zijn net dat soort vertrouwelijkheden (die er geen zijn) waardoor het volk de Oranjes blijft in het hart sluiten.
En dat op de uitgaven voor Defensie geen maat staat, hebben de Nederlanders aan zichzelf te danken, want zij hebben tenslotte deze Regering Rutt II gekozen. Dat kan, bij de eerstvolgende verkiezing, op democratische wijze, worden recht gezet. Geert Wilders is de man, die met de PVV het land redden kan.
Camps heeft daar niet aan gedacht. Want ook dàt is geen spek voor een Rode Bek…..
Geschreven door AABEE via Digitalia
 
 

Geen opmerkingen: