woensdag 18 september 2013

1521 - OP DE TJÉ BIJ DE NOORDERBUREN


.

1521 - OP DE TJÉ BIJ DE NOORDERBUREN

.

De Moerdijkbrug, over het Hollands Diep

 

Ondertitel : water dat verbindt.

.

I) INLEIDING
De Dagelijkse Standaard, een brievenbus-krant uit Nederland, wordt net als Camps, met de dag interessanter. Het groot verschil met Camps en DM, is dat op DDS wat ‘speling’ zit. Standpunten zijn er om belicht te worden, want pas in de volle klaarte komen de constructie-fouten aan de oppervlakte…..
Uiteraard zijn wij, Vlamingen, tot hiertoe maar halve Heel-Nederlanders, maar wèten wat men zoal boven de Moerdijk denkt, kan en moet de verstandhouding bevorderen.

.

II MIDDEN

 

Eindelijk, de Nederlandse media ontwaken!

Geplaatst door trias politica op 17 september, 2013 - 17:45

*

Eindelijk, eindelijk beginnen de Nederlandse media te ontwaken uit hun lethargische euro-slaap. Gisteravond zond het programma Tegenlicht van de VPRO een werkelijk uitstekende reportage uit over de eurocrisis, waarbij zij zelfs Bernard Connolly bereid hadden gevonden om voor de camera iets te zeggen over de euro. Chapeau!

Met name het opteden van Connolly mag bijzonder worden genoemd. Hij geeft zelden nog interviews, niet verwonderlijk na de schandalige media behandeling die deze aimabele expert jarenlang heeft moeten ondergaan, nadat hij door de EC buiten was gewerkt wegens zijn realistische en inmiddels juist gebleken kijk op de eenheidsmunt en de gevolgen van de invoering daarvan.

 

Ook de vermaarde speculant George Soros had in het Tegenlicht-programma een prominente rol. Tegenlicht vergat overigens wel te vermelden dat Soros sinds 2010 is gedraaid in de oplossingsrichting voor de eurrocrisis. Waar hij in 2010 nog de Europese politieke noodfondsen-aanpak voorstond en in 2011 Eurobonds propageerde, komt hij nu (september 2013) tot de conclusie dat de herintroductie van wisselkoersen binnen de eurozone de enig juiste weg is. Het kan verkeren.

In de Tegenlicht uitzending werd verder een hint gegeven naar de alternatieve euro-plannen van prof. Hans-Olaf Henkel (Noord/Zuid euro) en prof. Markus Kerber (Guldenmark), de twee Duitse professoren die ook zullen spreken tijdens het grote DDS Euro Debat. Invoering van het plan van Henkel of dat van Kerber zou natuurlijk een veel betere constructie zijn dan het huidige one-size-fits-none Euro Pact, maar beide alternatieven vereisen een wijziging van het EU-verdrag en die tijd is er niet meer.

 

Als men al kritiek op deze Tegenlicht-reportage zou moeten geven, dan zou dat uitsluitend de door Tegenlicht gemiste kans zijn, dat zij voor deze uitzending niet ook even bij Ten Dam zijn langsgegaan (dat was een kleine moeite geweest en daarvoor hadden ze niet eens het vliegtuig naar New York hoeven te nemen). Want Ten Dam draagt al sinds 2010 de visie uit dat wisselkoersen binnen de eurozone noodzakelijk zijn, en hij heeft toen ook al -evenals Connolly- voorspeld wat de verdere gevolgen zouden zijn als de Europese politieke elite het one-size-fits-none project zou voorzetten en dat kan ‘bekeerling’ Soros - met diens reputatie en al zijn kwaliteiten en inzichten- hen hierbij niet nazeggen. Juist hierom was het ook een omissie dat de voor Tegenlicht voortreffelijk commentaar gevende prof. Ewald Engelen in de uitzending niet even aan Ten Dam refereerde.

 

Het grote voordeel van de oplossing van Ten Dam is, dat zijn plan binnen het bestaande Euro Pact geïmplementeerd kan worden. Het Nederlandse alternatief is in dat verband te prefereren boven de beide Duitse. Zie ook deze analyse op de site van Instituut Clingendael.

 

Al met al een was de Tegenlicht-uitzending een keerpunt in de verslaggeving door de Nederlandse media van de eurocrisis. Een geheel andere toon en geheel andere conclusies dan het Tegenlichtprogramma ‘Het jaar dat de euro valt’ van januari 2011. Toen liet Tegenlicht zich nog meeslepen aan de hand van met name toenmalig GroenLinks Tweede Kamerlid Cees Vendrik, Mathijs Bouman, de NOS, Nieuwsuur en Buitenhof en propageerde daar een Europese politieke unie (de Europese Superstaat), compleet met Eurobonds. Het kan verkeren, zei Brederode.

 

III SLOT
Kijk, kijk! Zou ik zo zeggen : wat zegt het NRC Handelsblad hierover? Die hebben toch een van de beste hoofdredacteurs ter wereld, al is het ‘overschot’ van bij ons.! Volgt het lezers-getal van dat blad de hoopvolle tred van DM, DS, GVA en van ’t Belangske?  Bij ons, beneden de Moerdijk, is er straks ruimte vrij voor een nieuw maar deze keer degelijk dagblad. Misschien dat DM, na faillissement, kan overgenomen worden? Kan toch niet meer veel mogen kosten. Is zo goed als uitgeleefd! Overnemen, uiteraard, op voorwaarde dat de subsidies blijven ….
Leuk om horen, jongens, dat jullie daar het hebben over ‘de andere Euro’, een constructie die bij de elite in Bruxellabad met klinken aks een aanzwellend orkaan. Als vind ik die Mark/Gulden ook niet mis. Zouden wij,, Vlamingen best van meet-af aan ook op die kar springen, met of zonder elfendertigste staatshervorming. Ik zie ze bij ons, onder de armoe & taalgrens in het Zuiden, al sip kijken, als die munt na een paar jaar dubbel zoveel blijkt waard te zijn als hun Euro. Wedden dat hunne frank dan subiet valt?!
*
De moraal van dit verhaal vond men, lang geleden, ook al bij Bedero….

Geschreven door AABEE via Digitalia








 


 

Geen opmerkingen: