woensdag 15 januari 2014

* 1707 - EEN NIEUWJAARSTOESPRAAK UIT HET HOL VAN DE MOE GETERGDE LEEUW




**
Woensdag 15 januari
Zon 8u39-17u06
H Arnold Janssen


*
De attributen van een Euro Commissaris


Toegegeven: er bestaan nog grotere stelen…
*
WAAROVER HET GAAT
Wiite kaproenen (Gent), Rode kaproenen (Brugge), Baluwe Kaproenen (Ieper) in volgorde de 3 grootste steden van Vlaanderen in vroeger tijden: waarom zijn die 3 kleuren, liefst in horizontale banden voor het profijtige ervan, niet in de plaats gekomen va Het Beest?
Mag ik het zeggen, Walter?  Onze dappere Voorvaderen hebben voor de Zwarte Leeuw gekozen op een rijk Gouden Veld, omdat ze net als de Engelsen, niet wilden meelopen in de stoet met andere landen, die allemaal strepen hadden, niet ofwel 3 profijtige horizontale strepen die tot de laatste centimeter kunnen gebruikt worden, of, voor wie het breed had en het dus breed kon laten hangen, verticale strepen, waar zoals bij de zwart-geel-rode vlag, de laatste kleur bij intens gebruik er gemakkelijk kan afwaaien …
Kijk, Walter, en zo werd het De Vlaamse Leeuw, zoals wij hem kennen, niet alleen omdat Vlamingen daarmee hun voorouders willen eren, maar ook en vooral omdat Vlamingen niet zijn zoals anderen, die graag in de pas  gecommandeerd   worden. Wie De Leeuw ziet, ziet de Vlaming zoals hij is: indrukwekkend maar braaf, recht voor vuist en zonder fransjes of tierlantijntjes.
Ah Ja, en die ‘kaproenen’…. Die mogen op een zeldzame keer wel eens boven gehaald worden om d’een of d’ander te tuchtigen….. Want van alle kluchten, is de Keizer van Berlare om erbij te zuchten…
.
BASIS v/d INSPIRATIE

NIEUWJAARSTOESPRAAK
Door een gunstige wind konden wij de nieuwjaarstoespraak van de directeur van de BBI van Gent, Karel Anthonissen, op de kop tikken.
*
Overgenomen van ‘tSCHELDT, met vele groeten, met de beste Nieuwjaarswensen en met de vraag of U (65+) echt geen 5 € per maand kunt midden om rechtsreeks een abonnementje te nemen….. Nee, niet God zal ’t U lonen, maar wel Bert Muraht, de hoofdredacteur.
*
Nieuwjaar 2014

Beste collega’s, goede vrienden,
Wij hebben een berucht jaar achter de rug. Daarom ben ik toch wel opgelucht dat het voorbij is.  Veel problemen en veel dossiers zijn opgelost, ook enkele die we spectaculair verloren hebben.  Of schijnbaar verloren, want zo zou ik sommige verloren zaken een groot succes durven noemen.  Wij blijven succesvolle visitaties doen.
Eigenlijk is maar één klein probleempje niet opgelost geraakt. Dat is de vraag wanneer wij nu eindelijk eens een herkenningsteken gaan krijgen, een badge of een armband, voor bij deze vistaties. Het hoofdbestuur is daar niet voor.
Berucht, opgelucht, … in het voorgaande hebben wij al enkele woorden die eindigen op -ucht gebruikt.

Op het Duitse Sehnsucht na, kent blijkbaar alleen de Nederlandse taal zulke mooie woorden met -ucht, zoals belastingvlucht of vluchtland...
Ik heb mij voor vandaag voorgenomen ze allemaal te gebruiken.
Zoals ik al zei, het was een berucht jaar, een roemrucht jaar zelfs. Zoals alle jaren, doen we ook graag een stukje geschiedenis in onze nieuwjaarsboodschap.
Iedereen heeft al gehoord van de slag bij Gavere in 1453?Zie:
: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentse_Opstand_(1449-1453)
Tussen 1449 en 1453 kenden we een grote Gentse opstand tegen de heerszucht en de bedilzucht van de Bourgondische hertog. Die heette toen ook al Filip(s), Filips de Goede, Philippe le Bon. Om meer greep te krijgen op het land nam hij zijn toevlucht tot een nieuwe belasting op zout en brood, eigenlijk op alle vruchten van de Gentse rijkdom. Tussen Gent en de Bourgondische hoofdzetel in Brussel werd heel wat afgezucht maar uiteindelijk kwam het tot een breuk. Filips stuurde een legertje om de Gentenaars op betere gedachten te brengen.
Gent werd verdedigd door de Witte Kaproenen, de geduchte militie, die een witte muts, een kaproen (van het Frans chaperon), als herkenningsteken droegen. In 1379 had die militie, onder leiding van de beruchte Jan Hyoens, nog de Bruggelingen verslagen.
Die van Brugge droegen rode kaproenen, die van Ieper, toen de derde van de drie grote Vlaamse steden, droegen blauwe kaproenen. Misschien moeten we die geschiedenis in ere herstellen; zie hierbij enkele moderne modellen.
Terug naar de geschiedenis.
In 1453 rukte er een legermacht op van Brussel naar Gent, die voor het eerst zwartkruit of buskruit gebruikte. Een tegenaanval van de Gentenaars via de Schelde op Oudenaarde en via de Dender op Geraardsbergen, mislukte, en de Gentenaars sloegen op de vlucht. Het Brussels-hertogelijke leger vierde zijn wraakzucht en vernielzucht bot op het kasteel van Poeke en alle gevangengenomen Gentenaars werden opgeknoopt of gewurgd. De geschiedenis heeft het gerucht bevestigd dat er binnen de stad tegenstanders van het oproer waren, die meenden dat de strijd niet te winnen was. Hun aanvoerder heette John Fox, van Engelse origine (Jan de Vos dus, niet te verwarren met John de Mol).
Op 23 juli 1453 vond het grote treffen plaats bij Semmerzake, een gehucht van Gavere, in vogelvlucht ongeveer 20 km ten zuiden van Gent.
Het Bourgondisch-Brusselse en het Vlaams-Gentse leger telden elk ongeveer 30 000 soldaten. Dat waren voor die tijd enorme aantallen, als je weet dat de stad Gent zelf minder inwoners had. De Vlamingen beten in het zand en ongeveer de helft sneuvelde.
Filips de Goede liet de stad niet vernielen maar zijn krijgstucht bepaalde dat Gent terechtgewezen werd en de eerzuchtige Gentenaars moesten om vergiffenis smeken, in het Frans nog wel.
Tot zover de geschiedenis. Die geschiedenis, dát is de reden waarom wij soms toch maar een botsing met Brussel uit de weg gaan. De verliezen zouden te groot kunnen zijn.
Ik wens iedereen in ieder geval een gelukkig en succesvol 2014. De kans is in ieder geval groot dat het jaar 2014 minder berucht zal zijn.  Maar we gaan er toch weer tegenaan.
Karel Anthonissen
PS. Al bij al heb ik nu nog twee courante woorden op -ucht niet kunnen gebruiken. Het eerste is ontucht. Als ongeluk het tegenovergestelde is van geluk, dan zal ontucht wel het tegenovergestelde zijn van tucht.
Het tweede waar ik geen raad mee weet, is klucht. Het rijmt op …-ucht, …uiteraard. Om dat rijm te vermijden heeft iemand het enkele weken geleden nog vertaald als… vaudeville. De vaudeville of de klucht is een theatervorm met heel veel toespelingen naar tucht en ontucht. En zo vallen die woorden toch nog in hun plooi, met dank aan kdg...ucht.
*
PERSOONLIJKE BENADERING
In Italiano zegt men over zo’n specch ‘ si non è vero, è ben trovato’…. Il zeg:’ Hoed af voor zo’n verliezer’, die uniek in ‘s mans carrière, voor zijn al te persoonlijke aanpak van de arrogante klootzak, een blaam kreeg toegewezen. Schielijke blamen komen in het dossier van de getuchtigde, en kunnen een serieuze hinderpaal zijn voor de verdere carrière. Maar dedjù; Kral Anthonisen staat al op de bijna-hoogste treden in zijn Administratie! ‘Brussel’ kon dus ‘Gent’ evengoed een mondelinge blaam gegeven hebben, die niet in het dossier komt. Zoals bij Gilbert Van Hee die zo’n mondelinge blaam kreeg van Directeur Tienpont lang geleden in De Collega’s.
De klucht over De Gucht is maar ’n verzicht verwijderd van de ontknoping in 2015. Al ontsnapt het ventje aan de belastingen + boete op de winst van de verkoop met voorkennis van de aandelen die in feite niet de zijne, maar die van zijn schoonmamaatje waren…
Als Djonneke Crombez van Fraudebestrijding nu eens Justitie inschakelde om àlle buitenlandse vastgoed vennootschappen door te lichten? Best te beginnen met die N.V’s die sedert Het Liegebeest, om de Begrotingen in evenwicht te houden, Staatseigendommen (goedkoop) konden kopen, om deze dan jarenlang (zeer duur) aan dezelfde Staat te verhuren…. Of, hoe men bergen zwart geld, zonder risico, met Staatssteun, als bloemkool doet groeien…. Met een beetje verbeeldingskracht en veel schriftvervalsing moet dat toch lukken?
*
Oei Oei, Edelachtbare, hen ik nu De Kroon ontbloot en alles wat daarrond hangt? Maar Edelachtbare toch, in dit land weet iedereen toch dat er 2 soorten stelen zijn, grote stelen en kleine stelen, maar grote stelen meest.
Geschreven door AABEE via Digitalia
*
 
*


Geen opmerkingen: