maandag 14 april 2014

1897 – DE STAD ROME VIERT HAAR VERJAARDAG: 2767 OF MISSCHIEN WEL MEER DAN 3000 KAARSJES ZIJN ER UIT TE BLAZEN…



*
Maandag 14 april
Zon 6u51-20u36
H Lidwina van Schiedam

Op Sint-Lidwina na de noen worden alle velden groen
*
*
Romolus & Remus, vòòr Tarquinius
 
En de Etruskische Gelijke Mensenrechten.
*
In het Zadel
U komt toch ook? Rome, de Eeuwige Stad, straks in volle feest! U komt toch, ja? Zeker weten?! Neen, niet naar de voetwassing op de avond van Witte Donderdag, om de Paus geknield op de trappen van het Colosseum, bezig te zien om een tiental clochards die eer te bewijzen die hem 2000 jaar geleden werd voorgedaan door zijn Goddelijke Meester, de Mensenzoon.
U komt ook liefst niet om deel te nemen aan de gewelddadige betogingen van ‘De Mestvorken’, die gisteren, zondag 13 april, als protest tegen Haiku-Herman en die bende imbecielen in Broelzèl, de stad hebben geteisterd. Tja, op de VRT of in de Media zult U dat niet hebben mogen meemaken, wegens de omertà, de zwijgplicht van alle maffiosi ter wereld.
Tot en met Pasen, volgende zondag, komt U liefst helemaal niet. Op Goede vrijdag zal de stad één grote openluchtkerk zijn, waar in meerdere wijken de Kruisweg zal nagespeeld worden met in de straten duizenden wenende moeders en treurende vaders. Dan heerst er de volgende dag overal een doodse stilte omwille van de Mensenzoon die op het Kruis gestorven is en begraven, al sluimert onderhuids reeds de uitbundige vreugde van de Verrijzenis, op Paas Zondag.
De volgende week dan, vervalt men dan eindelijk in het vroegere heidendom, met de herdenking van Romulus en Remus, de wolfskinderen die naar men zegt, Rome hebben groot gemaakt. D.w.z. dat vanaf toen, Tarquinius, de  laatste in functie zijnde Koning der Etrusken, het roer daar heeft overgenomen. Waardoor aan de Romeinen werd ingehamerd, dat vrouwen evenveel rechten hadden als mannen, voornamelijk om gezamenlijk te feesten en te fuiven. Het zijn dus niet de Romeinen die de Etrusken hebben klein gekregen, maar de Etrusken die zich opgewerkt hebben tot de hoogste kaders van de  Romeinse hiërarchie.
Was het andersom gebleven, dan hadden we nooit filmdiva’s gekend, maar zouden er nu films bestaan hebben met half blote wolvinnen in de hoofdrol.
*
Onder voorname dankzegging overgenomen door Digitalia bij http://www.demorgen.be/
*
Volgende week is Rome in feest
Terwijl de 2.767ste verjaardag van Rome nadert, hebben archeologen een muur blootgelegd die aantoont dat de stad wel eens veel ouder zou kunnen zijn. Dat schrijft de krant The Guardian.

De vondst werd gedaan vlakbij de Lapis Niger, een ondergronds complex dat is afgedekt met een zwarte marmeren plaat.

De Italiaanse hoofdstad viert volgende week zijn officiële 2.767ste verjaardag. Volgens de traditie werd Rome op 21 april in 753 voor Christus gesticht door de broers Romulus en Remus. Maar als de nieuwe archeologische ontdekking correct blijkt, is de 'eeuwige stad' zelfs nog ouder dan tot nu gedacht werd.
De vondst, een muur van vulkanische steen vlakbij het heiligdom Lapis Niger (letterlijk: zwarte steen) op het Forum Romanum, zou gebouwd zijn om water te winnen van een aquifer (een watervoerende laag in de grond) onder de Capitoolheuvel. Volgens archeoloog Patrizia Fortini, verantwoordelijke voor de opgravingen op het Forum Romanum, is er bewijs gevonden dat de infrastructuur honderd jaar ouder is dan de vermeende stichtingsdatum van de stad.
Rond de muur vonden archeologen stukken aardewerk en voedselresten. "De vondst van het aardewerk was cruciaal; zo konden we de bouw van de muur situeren tussen de negende en het begin van de achtste eeuw voor Christus", aldus Fortini in de Italiaanse krant Il Messagero.
Dat de traditionele stichtingsdatum een verzinsel was, was al geweten. De stichting van Rome was een gradueel proces. Er is bewijs van mensen die al in de tiende eeuw voor Christus arriveerden op de Palatijnheuvel, één van Romes zeven heuvels. Deze vondst is echter het oudste stenen bouwwerk dat ooit gevonden is in de Italiaanse hoofdstad.
*
De teugels strak aantrekken
En als kroon op het werk der Romeinen, hebben de Christelijken achteraf de Moeder Gods ten tonele gevoerd: Koningin en Middelares van de lijdende mensheid.
Spijtig genoeg werd dit fenomeen grotendeels verdrukt, door de fameuze ‘Scheiding van Kerk en Staat’, zodat de vrouw dreigt te worden terug gedrongen naar lustobject, de waanzin der Islam.
Ja Ja, vrouwen moeten 50/50 op de hoogste posten geraken. Zie Moe Merkel die staat zelfs helemaal alleen bovenaan op het verlanglijstje van elke goede EU-er. Liever opnieuw de stem uit de Reichskanzlerei dan de vaderlijke hand uit het mild geworden Kremlin.
Ha Ja, want Poetin, dat is toch ’nen echten dictator! Die handelt voor de belangen van zijn eigen Rusland, i.p.v. de bevelen te volgen van Haiku-Herman. Dus: Weg met hem! Aan het kruis met hem. Wij kiezen Barabas!
Maar ach ja, die Romeinse Landvoogd uit die dagen van Koning Herodes, die Pontius Pilatus, blijkt nu de plaats die de Geschiedenis hem heeft opgedrongen, niet te verdienen. Volgens de ‘Heemkundige Kring’ (!) van Sutri, zijn geboorteplaats, een onnozel bergdorpje hier in de buurt, was die familie Pilatus een verlopen geslacht van hoerenlopers. Alleen dat verre neefje, Pontius genaamd, was door voorspraak van de politiek op een vet betaald postje geraakt in die verre uit-provincie van Judea. Waar hij uitblonk door zijn stupiditeit en in Rome bekend bleef als de sluikharige onnozelaar die ijverde voor de euthanasie van jongeren, om zelf als slimste over te kunnen blijven. Het had, toen ook al, gene naam!
U kunt zich deze Pilatus het best voor de geest halen, door U in gedachten Zjaan Zaak, zoon van, voor te stellen. De vergelijking is treffend, mede door de triestige afloop van de levensloop van Pa Carolus Pilatus, die later in Rome voor de leeuwen werd gegooid. Veroordeeld door SPQR, de toenmalige BBI, zijnde de Senaat en het Volk van Rome, wegens zware fiscale fraude, afzetterij en diefte allerhande.
Geschreven door AABEE via Digitalia

*
 
*

Geen opmerkingen: