zondag 23 februari 2014



*
Zondag 23 februari
Zon 7u40-19u13
Z Odilla van Mombeek
*

 
*
 
*
In het Zadel
In ‘tSCHELDT van gisteren stond onderstaande reality soap over De Teleurgang van de Waterhoek in Dagblad-land. Waarlijk hallucinant. Triestig zelfs, al heeft men dat daar zelf gezocht. Wie op zijn eigen duim slaat en blijft slaan, is geen sukkelaar, maar een dommerik. Of een geperverteerde. Genre ’t Cleen Toebzckske, geen sjiek toebak meer waard.
Waa heen rijdt die waâ? Onnodge vraag, want U vraagt naar de bekende weg.
The point of no return. Dat is een uitdrukking die meestal wijst op een of andere gang van zaken naar een beslissende fase. Voor onze media ligt dat punt gewoon op de dag van morgen, waar de baten (exploitatiewinsten + subsidies) kleiner zullen zijn dan de kosten? Als dan de lobbyisten in dienst van een ‘hoger doel’ geen heil meer in zien om de aandeelhouders te blijven bewerken, dan zal het wereldschokkend drama gebeuren.
Dat raakt in ieder geval van zeer dichtbij de technocraten van de BEU, die we al zo lang beu zijn. Met  BEU is bedoeld zowel de Belgische als de Europese Unie-geniën, die zich dezer dagen een punthoofd hebben gelopen tegen de Zwitserse volkswil. Wat te vergelijken valt, met een bemoeizieke overbuur die zich in mijn huishouden wil opdringen. Chacun pour soi, et Dieu pour tous, U weet wel: zo is het altijd geweest en zo  moet het altijd blijven.
In de blogwereld moeten wij ons echter minder bezig houden met zaken die toch gaan verdwijnen (dat soort pers en dat soort politiek), dan met zaken die ècht belangrijk zijn voor de eigen toekomst. We moeten niet zo zeer begaan zijn met de ‘staatsdragende kleurpartijen’, maar met de slechte gezondheid van de hoofdman der BDW-ers. In 1302 hadden we 2 kopmannen die aan hetzelfde zeel trokken: ze staan gestandbeeld op de Grote Markt in Brugge. Nu hebben we 2 kopmannen, waarvan de ene een ijzersterk maar kleiner zeel trekt, en de andere een dikker zeel met daaraan een volgeladen visnet vol profiteurs van alle slach en soort.
De Vlaamse onafhankelijke toekomst is dus minder zeker dan eerst gehoopt. Want een doodzieke stemmentrekker in het heetste van de strijd zal eerder stemmen verliezen dan winnen. De verjongde ploeg van Annemans moet zich dus gereed houden om de vrijgekomen plaats in te nemen.
*
MEDIAHUIS-TITELS SCOREN SLECHT

Inclusief de digitale exemplaren ging de Vlaamse dagbladmarkt vorig jaar ‘slechts’ met 0,45 % achteruit. Bij het Mediahuis (Corelio,Concentra) kijken ze wat sip, omdat al hun titels achteruit boeren.
Daarnaast trappelt Het Laatste Nieuws uit De Persgroep-stal surplace, terwijl De Morgen een half procentje stijgt. De enige echte overwinnaar blijft De Tijd.
Maar zeggen die gecumuleerde verkoopcijfers (print + digitaal) wel voldoende?
Op basis van de gedrukte exemplaren blijft Gazet van Antwerpen bij de krantenboer alleszins bedroevend scoren (- 3 218 ex. in vergelijking met 2012). De 2 130 verkochte digitale abonnementen halen de Frut duidelijk niet uit de… rode cijfers.
Het Belang van Limburg doet het met een verminderde verkoop van 3 032 ex. nauwelijks beter. Ook hier redt de digitale verkoop de boel niet, waardoor ’t bronsgroen eikenhouten blad zelfs de grootste daler wordt.
De andere Mediahuis-bladen, Het Nieuwsblad en De Standaard, zien in 2013 respectievelijk 2 752  en 711 exemplaren minder over de toonbank gaan dan een jaar voordien. Inclusief de digitale versies kunnen zij de schade beperken tot achtereenvolgens - 0,68 % en - 0,30 %.
Bij De Persgroep verkocht Het Laatste Nieuws gemiddeld 847 gedrukte kranten minder dan in 2012 en De Morgen zelfs 1 295 exemplaren. Met de digitale verkoop trappelt de grootste titel van ons land ter plaatse en wint De Morgen 0,50 %.
De Tijd blijft een geval apart. Vorig jaar boekte deze krant met zijn print uitgave een verlies van 1 138 exemplaren. Toch wisten zij alweer 1 159 nieuwe abonnees te strikken waardoor zij cumulatief een positief resultaat van + 1,07% konden neerzetten. Daarmee is De Tijd de sterkste stijger binnen de dagbladmarkt.
Over het algemeen zit de digitale verkoop stilaan in de lift. De groei is grotendeels te danken aan de iPad en navolgers. In de nabije toekomst zal het nieuws de lezers meer en meer bereiken via verschillende kanalen geheel volgens de wens van de afnemer.
Oh ja, de Franstalige dagbladmarkt scoorde in 2013 met - 3,16 %  unisono negatief. Uitschieter van dienst was La Dernière Heure met - 7,97%.
M. Altweg
Redactie: Mediahuis meldt (13/2) bijkomend nog 150 ontslagen...
*
De teugels strak aantrekken
Eerst de ‘Verzorgingskerk’, nu de ‘verzorgingsstaat’ what’s next?
De kerk onderwees, verzorgde en stond bij, enz, maar later dwong de Staat, net als een mager varken weggedrongen wordt aan de eetbak, door een  ander (vet) varken, zo groeit de verdenking dat het mager varken verder weg mor kwiijnt. Kerk en Staat zijn nu   gescheiden, da’s juist. Het mager varken werd verjaagd, en weer werd het ‘The winner takes it all’. Maar kijk, daar dient zich reeds een derde varken aan, om  met geweld de ganse voederbak voor zich op te eisen. De twee eerste varkens hadden nog een krul in hun staart, deze voert geen krul, maar twee K’s als venijn dat in de start steekt: de de K van Koran en de K van het kromzwaard.
Het beeld van die varkenstrog is misschien wat brutaal, maar het is een brutaliteit die niemand doodt. Denk alleen nog maar aan dat overvolle visnet van de zieke BDW, met allemaal kleine slokkertjes die staan te dringen om zich vol te vreten, niet om hun land te dienen.
De Goden konden misschien in de toekomst kijken als in een open boek, mensen kunnen dat  (nog) niet en daarom werd al wat naar Goddelijk ruikt, dan ook afgeschaft. Wegens te irrationeel. Waarop prompt andere en nieuwe irrationele dingen werden uitgevonden. Een daarvan is het EU-monster, dat net als God-de-Vader vroeger, alles hoort en ziet, maar vooral een God die alles elektronisch opschrijft in 101 databanken, die stilaan allemaal met elkaar gelinkt geraken tot één groot boek met alle Kennis van Goed en Kwaad.
Het klinkt bijna als het Bijbels verhaal, dat aan de basis lag van de verdrijving van Adam en Eva uit het Aards Paradijs.
Wat dit alles te zien heeft met de dalende oplage van de geschreven Pers of met de Götterdämerung van BDW? Dat we altijd gevoeliger moeten zijn voor één voel in de hand, dan voor 10 in de lucht.
Één vogel In de hand is een sterke Vlaams Nationalistische pers, hoe bescheiden ook, en een sterke politieke vereniging, het Vlaams Belang, hoe klein ook. De 10 vogels in de lucht zijn de ten dode opgeschreven regime-mdia en de politici van zij die ooit wel eens iets ‘zullen’ doen. En die, na bijna 20 jaar bla-bla-bla, de verkeersstroom rond Antwerpen eindelijk zullen oplossen door het bouwen van een brug…. onder de grond.
Hallo, BDW, ook al eens bij een gif-specialist geweest?  Of tenminste al eens geïnformeerd waar en hoe Il Terminatore indertijd zijn rattenvergift heeft binnen gekregen? Vergeet niet: bij leven bent U een gevaar voor het Koningshuis en alleen doden verkopen geen (onoverkomelijke) last meer.
Geschreven door AABEE via Digitalia

*
*

Geen opmerkingen: