donderdag 11 september 2014

1969



***
Donderdag 11 september
Zon 7u11-20u06
H Hyacint
*
*
Gisteren 10/9 was het precies, dag-op-dg, 6 jaar geleden dat in de USA Lehman Brothers crashte en er wereldwijd een financiĆ«le crisis uitbraak die niet moest onderdoen voor deze van de legendarische jaren ’20. Zeer tussen haakjes: die was toen ook ontstaan in de USA…. Waarlijk, de UUSA weet, net als Steve Stunt indertijd, wat goed is voor de mensen!
Het heeft er, in een eerste opzicht, geen verband mee, maar in CataloniĆ« viert men vandaag de Nationale Feestdag, La Diada.  Of, hoe hoop doet leven!
*
1969 - ALS DE ENE BLINDE DE ANDERE LEIDT GEBEURT ER WAT OOK U DENKT….

*
.
*

INLEIDING
Over de crash van Lehman Brothers en over La Diada leest of hoort U niets in de Media. Zelfs niets over wat Xander hieronder over de actualiteit schrijft. U mocht inderdaad eens beginnen nadenken….
Iedereen kan dus rustig verder maffen. Met mensen zoals die van de afbeelding hierboven, en bijgestaan door o.a. een speenvarken als la Thyssen, zit U goed. Met dank aan de Tsjeven en aan de ARCO-dieven die samen met de rijkstee sossen (o.a. de Hasseltse hoerenloper) Vlaanderen her-verkaveld hebben met vooral veel Ruimtelijke Ordening in hun eigen portemonnee.

MIDDENSTUK
Onder voorname dankzegging
overgenomen door Digitalia bij
*
Grote investeringsbanken verwachten dramatische euro-crash
Commerzbank: ‘Renteverlaging ECB lijkt op wanhoopsdaad – Centrale Bank die in juni het ene zegt en in september het tegendeel doet, is alles behalve te vertrouwen’

Draghi voert een typisch Italiaans onbetrouwbaar financieel beleid met als doel de euro fors te laten dalen. Dat is goed voor exporterende bedrijven, maar slecht voor de Europese burgers.

Enkele van ‘s werelds grootste investeringsbanken verwachten dat de euro gaat instorten, misschien wel met 30% ten opzichte van de dollar. Belangrijkste reden is het beleid van de Europese Centrale Bank, dat onder leiding van Mario Draghi de euro in snel tempo tot ‘monopoliegeld’ reduceert.

De euro is op dit moment $ 1,29 waard en staat daarmee op het laagste niveau in 14 maanden. De Amerikaanse investeringsbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley voorspellen dat daar tot het jaar 2017 nog eens 30% vanaf kan gaan, waardoor de euro en de dollar ongeveer even veel –of weinig- waard zullen zijn.

Morgan Stanley acht het zelfs mogelijk dat dit al volgend jaar gaat gebeuren. De meest realistische optie is echter dat de euro in 2015 tot $ 1,15 zal zakken.

‘Wanhoopsdaad’

Vorige week verlaagde de ECB de rente verrassend naar 0,05%. Daarmee hoopt de bank krediet zo goedkoop te maken, dat daarmee de nog altijd in zwaar weer verkerende Europese economie weer wordt aangezwengeld. Dat de euro daardoor steeds minder waard wordt neemt Draghi voor lief.

De Duitse Commerzbank vindt dat deze renteverlaging verdacht veel weg heeft van een ‘wanhoopsdaad’. Valuta-expert Ulrich Leuchtmann schrijft ‘onder de indruk te zijn van zoveel kaalplukkerij.’ Hij adviseert Draghi met klem om voortaan van dergelijke verrassingen af te zien en in plaats daarvan een ‘aan regels gebonden geldpolitiek’ te volgen.

‘Onberekenbare’ ECB

De zwakke euro is hoofdzakelijk te danken aan de ‘onberekenbaarheid’ van de ECB, vindt de Commerzbank. ‘Bedrukt papier –want iets anders is geld tenslotte niet- houdt zijn waarde natuurlijk vast door het vertrouwen in het instituut dat het uitgeeft. Een centrale bank die in juni het ene zegt en in september het tegendeel doet, is alles behalve te vertrouwen.’

In tegenstelling tot de ECB verandert de Amerikaanse Federal Reserve slechts langzaam zijn strategie. Omdat de Amerikaanse economie het –althans op papier- weer ietsje beter doet, laat de Fed langzaam het ultralosse geldbeleid los. Dat versterkt de waarde van de dollar.

Monopoliegeld

Op Wall Street speculeren de investeringsbankiers daarom op een verdere en aanzienlijke waardedaling van de euro. Deze speculaties hebben inmiddels een omvang van $ 32 miljard. ‘Vroeger leenden speculanten yens of dollars voor hun speculaties, nu is de euro hun monopoliegeld,’ zei Koji Fukaya, strateeg bij FPG Securities.

ECB goed voor bedrijven, slecht voor burgers

Een zwakke euro zal niet door iedereen als een nadeel worden gezien. Zo wordt de Europese export er goedkoper door. Dat is goed voor bedrijven, maar een nadeel voor de burgers, want die gaan steeds meer betalen voor importgoederen. Daardoor zullen bijvoorbeeld de toch al torenhoge benzineprijzen nog verder gaan stijgen.
Xander
(1) Focus
*
UITLEIDING
Het is dus, zoals U ziet, gevaarlijk kersen eten samen met Hoge Heren: Uw deel is gewoon de pot met pitjes.
Het wachten is dus op kopmannen als de jonge Tom Van Grieken, die als nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang, straks de kiezers zal oogsten die BDW gezaaid heeft. Als tenminste WO III zo goed zal zijn geweest tot dan te wachten omdat de clash tussen barbaarsheid (Islam) en Beschaving nog niet zal uitgewoed zijn.
*
Op een eeuwig zwijgen en nergens en door niemand verder te vertellen.
(Get) Digitalia
*
EINDE
*

Geen opmerkingen: