maandag 10 augustus 2015

2761



*
.
*
.
*
INLEIDING
Laten we met z’n allen als Vlamingen ondereen maar niet te hoog van de toren blazen. Dat Vlamingen de Bourgondiërs van het Noorden worden genoemd, gaat terug tot de (korte) periode in onze Geschiedenis waar beide regio’s onder één en dezelfde Kroon vielen.
Voor wijsneuzen onder ons: zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bourgondische_tijd  waar er o.a. te lezen staat :
“De Bourgondische tijd is de periode waarin een groot deel van de Lage Landen werd geregeerd door de hertogen van Bourgondië, die verschillende afzonderlijke gebieden bijeen voegden en tot een grotere eenheid begonnen te maken. Deze periode begon in 1384 en eindigde in 1482, toen de regering overging naar de vorsten uit het huis Habsburg als de Habsburgse Nederlanden”.
*
Ooit waren wij in de streek van Dyjon waar we op de Saône varend, de mooiste (er goedkoopste) verlofdagen doorbrachten, in volle eenzaamheid met het water, de in het landschap kronkelende rivier, de weiden, de koeien, de bosrijke omgeving, onze Rex, Duitse Herdershond van afstamming, even trouw als een paladijn, en de 6 flessen ’Bourgogne Alligoté’ die we, varend van sluis tot sluis, fris uit de frigo konden kopen bij alle sluiswachters. Een lucratief maar spotgoedkoop handeltje waarop geen BTW noch inkomstenbelasting werd betaald… Samen met (voor een habbekrats) kilo’s tomaten, augurken, abrikozen, druiven, enz. Gezapig puffend gleden we fris en monter over sommige bruggen door, waarop rijen auto’s in de brandende zon bijna stilstaand stonden aan te schuiven.
Niets staat jullie in de weg, om op www de Blue Line te contacteren om zo’n woonboot(je) voor 2; 4 of 6 te huren. Je haalt er gemakkelijk 5 Km/uur mee, dank zij dat kleine Perkin Diesel binnenboordmotortje.
Dyjon! Blijde maar ook droeve herinnering. Daar waar wij, Vlamingen, ooi fier waren op de 600 ‘Gulden Sporen’ na de Slag bij Grroeninge (1302), zijn die van Dyjon fier op onze Kortrijkse uurslagers ‘Manten en Kalle’ die ze uit weerwraak enkele jaren later van op de Kortrijkse lakenhalle zijn komen stelen, na weer eens een andere veldslag, waar de Franzonen dan wonnen. Dat was in 1382, na de Slag bij West Rozebeke. Dat verguld beeld staat nu daar op hun O.L. Vrouw kerktoren. Nog altijd. Manten en Kalle zijn van ‘uurslagers’ gewoon gedegradeerd tot vader en moeder van een hele bonte bende nazaten…. Goed voorbeeld voor vele nazaten bij de mosterdmakers van daar.
*
Op een avond waren we – nota bene in gehuurde gala-kledij - in die stad naar een klassiek concert gegaan, waar we door vriendelijke omstaanders uitgevraagd waren, waarschijnlijk omdat op ons Fans wel een beetje haar stond. Als land van oorsprong zeggen wij al heel lang dat dat ‘La Flandre, dans les Pays Bas Réunis’ was, maar dat was blijkbaar Chinees voor die echte Bourgondiërs.  Dan zei ik maar, een beetje om ons te laten gelden in dat hoog intellectueel gezelschap waarin wij pasten als een vlieg op een olifant, dat wij ‘des Bourgognais du Nord’ waren, waarop iedereen zich zonder de minste reactie omdraaide om elders aan te klampen. Soirée kledij of niet.
Dat alles om maar te zeggen, dat alle Fransen, dus zeker die uit de Bourgogne, echte chauvinisten zijn…
*
En neen, de Heer Louis Jado van dat wijnetiket hierboven, hebben we niet ontmoet. Wel de eigenaar van een nabij gelegen ‘Chateau’ in de Graves-steeek die jare ver zijn wijn was komen verkopen in… het Kortrijkse.
*

MIDDENSTUK
Onder voorname dankzegging
overgenomen door Digitalia bij
*
Duurste wijn ter wereld is een Bourgogne
De Côte de Nuits uit de Franse Bourgogne is de duurste wijn ter wereld. Per fles kost de wijn 14.254 euro. De beroemde Petrus uit de Bordeaux-streek komt pas op plaats 18 in de ranglijst van specialist Wine Searcher.

Het Londense Wine Searcher maakte een klassement op met de 50 duurste wijnen ter wereld. Het baseerde zich daarvoor op gegevens van meer dan 50.000 wijnkelders, handelaars en producenten over de hele wereld. In totaal werden de prijzen van meer dan 7 miljoen flessen geregistreerd.

Opvallend is hoe hoog de wijnen uit de Bourgogne-streek scoren. Zo bekleden ze niet alleen de eerste drie plaatsen, maar zijn ze ook goed voor 40 van de 50 opgelijste topwijnen.

Het is bovendien geen Romanée-Conti die met de ‘eer’ van duurste wijn gaat lopen, maar een wijn van de in 2006 overleden wijnbouwer Henri Jayer. Het gaat meer bepaald om diens Richebourg Gran Cru, Côtes de Nuits. Jayer staat bovendien ook met een andere wijn op plaats drie, meer bepaald met zijn Cros-Parantoux uit het domein Vosne-Romanée Premier Cru. Wie zo’n fles wil kopen, moet daarvoor gemiddeld 8.072 euro neertellen.
*
UITLEIDING
Maar samen met Albrecht Rodenbach (1856-1880, 24 kaar oud dus) moet ik dit Bourgondisch Intermezzo afsluiten met de zin ‘Helaas! Waar is der Oud(ren fierheid nu gevaren’….
Niet alleen is de afkomst als Vlaming meteen de aanleiding om te spreken over ‘slechte Belgen’ (wat bij definitie de enige juiste uitleg is) maar ook de directe vingerwijzing dat de ‘Belgische Recuperatie’ meer dan dringend aan de orde wordt gebracht. 
Het Egyptische Suez-kanaal, daar waar er drie jaar voorzien was, werd in minder dan één jaar her-aangelegd Fijne job door die 2 Antwerpse baggeraars die meteen door de Verkochte Pers tot ‘Pelgen’ werden verheven.
De nieuwe Paus van het Belgisch Voetbal? Een eentalige Waal die geen woord Nederlands over zijn lippen krijgt, dus een goede Belg, die Enzo Scifo….
Neen, meisjes en jongens, wij maken al lang geen reclame meer voor Franse wijnen, al-dan-niet Christelijk ‘gedoopt’. Wij lusten wel zeer gaarne, vooral in zulk hondenweer van 35° in de schaduw, een glaasje diep onderkoelde Italiaanse ‘Proseco’. Waarvan de pareltjes tot in Uw neusgaten kriebelen. Met soms, als Bruintje even bij ’t begin van de maand, goed wil optrekken, een glaasje EST! EST! EST! van Montefiascone, die andere nabije Pausenstad. Kost voor Moeder-de-Vrouw in het grootwarenhuis € 4.50 en is het waard om als godendrank op Uw Laatste Reis te worden bestempeld. Made in Italy. Bijna even goddelijk als de ‘Entre Deux Monts’ die we ooi op de Zwarte Berg konden proeven. Ook die was – goed geweten - ‘Van Eigen Kweek’…..
À propos, de wijncultuur in Vlaanderen is aan een ‘remonte’ toe. Wist U, dat tot Napoleon  alle niet-Franse wijncultuur buiten Frankrijk verbood, de Vlaamse wijnen hun voet naast de meest beroemde Franse wijnen konden zetten?
*
In eer en geweten, de volle waarheid, geheel de waarheid en niets anders dan de waarheid.
(Get) Digitalia

*
EINDE
*

Geen opmerkingen: