vrijdag 18 december 2009

KNOWN UNTO GOD


















Kort Intermezzo
Nooit meer Oorlog! No more War!



Ondertussen slapen er weer mensen op straat in de vrieskou. En dat in een stad die zichzelf met de grootst mogelijke pretentie, de Hoofdstad van Europa durft te noemen…Landgenoten, maar ook arme dompelaars, die net zoals in WO I, naar hier gelokt werden met valse voorwendsels en met de beloften voor een betere toekomst. Het waren, in de meeste gevallen, nog kinderen (zie hieronder) die in het dodelijk vuur gejaagd werden tegen andere kinderen. De enen waren gekleed in ‘battle dresses’ en de anderen droegen Stahlhelmen. Met hier en daar een ‘poîlu’ die hier ook moest vechten en doden om zelf niet gedood te worden, maar niets liever wilde dan een ferme ‘copup de blanc’ tot zich nemen op de Champs Elysees. Even verder, langs de IJzer, lagen ‘de belgen’ onder leiding van hun Duitse Vorst, de Koning-Soldaat, die die lange 4 oorlogsjaren voortdurend zijn huik naar de overheersende wind bleef hangen…Was hij ten dien einde niet voortdurend in onderhandelingen met de Duitser Keizer, zijn neef?

De tijd is een verduldig bondgenoot. In de Westhoek leeft iedereen bovenop de slagvelden van de Grote Oorlog. Niemand die er nog veel of lang bij stilstaat. De monumenten die nadien werden opgericht (The Crosses of Victory) zijn deel gaan uitmaken van het landschap. Omdat het zwaarden zijn, symbolisch in de grond geplant, die inderdaad overkomen als kruisbeelden die met een zegenend gebaar waken over de doden, zullen ze misschien ontsnappen aan de Islamiseringswoede…Dit witstenen kruisen zijn de merktekenen van vergane glorie. Net als de weiden als wiegende zeeën in datzelfde landschap. De naam van ieder gehucht, van iedere hoeve, is bekend over de hele wereld. Verengelst, verduitst, verfranst…Waar ooit een kapotgeschoten bunker werd gebouwd op de plaats van een ‘hennekot’ , prijkt nu de grootste Britse begraafplaats (Passendale) als Tyncot….De begraafplaatsen zijn bijna bijkomstig…De Westhoekers zien die Engelse soldatenkerkhoven minder als laatste rustplaats van al die ‘helden’ die dik tegen hun goesting in Flanders Fields zijn komen sterven, maar meer als goed onderhouden parkjes, her en der in de velden, waar de jeugd zich rustig kan terugtrekken om te romantisch te wandelen en om te doen wat iedere jeugd, waar ook ter wereld, doet. Menig lief is met een rode roos in het haar, geplukt voor een heldenzerkje met het veelzeggend opschrift KNOWN UNTO GOD, van daar weggewandeld. Hoogstens noteren nieuwsgierigen hier en daar op de witstenen zerkjes de namen van de regimenten, die de herkomst van deze held voor eeuwig vasthoudt.
Het lijkt precies, voortgaande op de gesneuvelden, alsof hier alleen het Engels leger heeft gevochten. Met ontelbare kleine en grote kerkhoven verspreid van aan de Leie tot aan de zee. Voor eeuwig Engels grondgebied, geschonken door ‘de dankbare Belgische bevolking’…In Houthulst is er een vergeten belgisch kerkhof, met op iedere sombere zerk de driekleur in een mooi ovaaltje. In Langemark 1 (één) reusachtig Duits kerkhof, waar het Germanendom U tegemoet stroomt, en in Zonnebeke één even reusachtig Frans kerkhof. Overal kan het ‘Gastenboek’ getekend worden, in dankbare herinnering, maar het komt meer over als een attractie…’Wij waren hier’…met een thuisadres in Nieuw Zeeland…


O de rust van die lusttuinen! Is te zeggen : als er geen horden nieuwsgierige toeristen, van over al ’s Heren wegen, rondhangen als hongerige vliegen op al die klontjes suiker. Met het massa-toerisme is dit er niet op verbeterd….Vroeger waren al die bezoekers aanzien als lastige in-de-weg-lopers. Maar nu met de ‘Toeristische Industrie’ leven hopen mensen van die vreemdelingen. Dan is de oorlog toch voor iets goed geweest…

Het hoppestadje Poperinge ligt een beetje achter de vroegere frontlijn. Is bekend als Brits hoofdkwartier, en berucht voor zijn militaire hospitalen, zijn hoofdkwartieren van staven, zijn cachotten, zijn recreatiehuizen (!) en zijn krijgsraden. Op een omsloten binnentuintje vindt U nog de executiepaal waaraan zoveel ’deserteurs’ uit de Commonwealth geofferd werden, voor Vorst en Vaderland.
Hieronder een kleine bloemlezing uit de voorhanden zijnde Engelse documentatie. Zo is er tenminste iemand die nog eens hun namen leest en zijn ze niet helemaal tevergeefs gestorven….

+O+OO+O+O+O+O+

Private Herbert Burden served at Belward Ridge at the Ypres Salient. His battalion was decimated but he survived. And in the midst of the terror, the death, the inhumanity, he did a very human thing. He heard that a friend stationed nearby had lost his brother in the fighting, so he went to comfort him. He left his post. He was court-martialled for desertion. Other ranks were not allowed legal representation, so no-one put his case. He was sentenced to death and shot at dawn - aged 17 years, three months.
Belward Ridge is waar nu Bellewaarde Speeltuin ligt. Langs de baan Ieper-Menen, op een nauwelijks merkbare ‘hoogte’ die als een speelse plooi in het landschap overloopt , naar de heuvels, waar ‘Hill 62’ bekend is tot aan de andere kant der wereld. ‘Hill’, in oorlogstermen…voor een molshoop die amper ee, halve metere hoger ligt dat kilometers ver de uitgestrekte velden. Hier stieren honderdduizenden jonge mannen, voor een paar meter moddergrond, die om de haverklap van de ene in de andere hand overgingen….

+O+O+O+O+O+O

Like Private Abrahan Beverstein of the Middlesex Regiment (above). On Christmas Eve, 1915, he was admitted to hospital suffering from wounds and shock. A few weeks later he was back in the lines and a few weeks later he was shot at dawn for cowardice. He was 17.


+O+O+O+O+O+O+


Like Private Herbert Morris of the British West Indies Regiment. He enlisted in Jamaica, aged 16. He was shot at dawn on 20 September 1917. He had just turned 17.

Like another three dozen children in the British Army.'

Bron http://images.google.be/imgres?imgurl=http://i33.photobucket.com/albums/d60/greatwar/24A-executiepaal-1.jpg&imgrefurl=http://www.forumeerstewereldoorlog.nl/viewtopic.php%3Ft%3D3095&usg=__X4_O026eHBTDExsoiXjqkQsMe8U=&h=484&w=363&sz=166&hl=nl&start=1&sig2=vvjlKe8fH6BkDeQlNqo8uA&tbnid=CM820vkN6BcuBM:&tbnh=129&tbnw=97&prev=/images%3Fq%3DEXCECUTIEPAAL%26gbv%3D2%26hl%3Dnl%26sa%3DG&ei=ZVsqS_ulCtLI_gaq2rWJCQ

Geen opmerkingen: