woensdag 9 december 2009

ALLE TRADITIES OVERBOORD....





Het valt mij op dat de Grote Geesten van de hier onder vermelde partijen wel zeer selectief te werk gaan.

Scheiding van Kkerk en Staat, zeggen ze! Het staat in de Grondwet! Het staat daar al 179 jaar maar blijkbaar werd het nog altijd niet toegepast! Leteen eisen ze de verdwijning uit het openbaar leven aan één kant van de scheiding, dus van de christelijke symbolen. Verder gaat hun eis inzake ‘opruiming’ niet. Wèg tradities en eeuwenoude gebruiken, want die kwetsen onze gevoelige zieltjes.

Is meteen de slinkse manier om nieuwerwetse Muzelman-symbolen de pas af te snijden, zonder dat expliciet te vermelden.

Waarom mogen dan de oude symbolen die de Staat zichtbaar maken, blijven bestaan? Koningdom : weg ermee. Standbeelden van vroegere vorsten? Weg ermee. Monumenten voor Gesneuvelden voor dat Vaderland: weg ermee. IJzertoren : 3 keer weg ermee! Een klusje voor de Genietroepen van het ABL !!! Heeft daar ervaring mee!

Kortom : over de ganse lijn: tabula rasa voor die oude bazaar langs beide kanten, zodat de plaats vrijkomt voor één groot Rood Plopsaland, waar in het groen de vogeltjes fluiten, en de gebraden kiekens U in de mond vliegen. Dat staat wel niet zo uitdrukkelijk in dat wetsvoorstel van het Keizrsjong uit Berlare, maar de Stoere Rode Binken van de socialistische heilstaat weten waarover ze spreken….


Groot kruisbeeld op kerkhof taboe?

• woensdag 09 december 2009
• Auteur: Steven Samyn

Groot kruisbeeld op kerkhof taboe?
BRUSSEL - Open VLD, PS, MR en Ecolo willen een absolute scheiding tussen Kerk en Staat. Kruisbeelden aan de ingang van een kerkhof of ambtenaren met een hoofddoek kunnen niet
De discussie over de scheiding tussen Kerk en Staat lijkt ook in ons land weer op te flakkeren. De senaatscommissie Institutionele Hervormingen bespreekt morgen een wetsvoorstel van PS-senator Philippe Mahoux dat onder anderen door zijn Open VLD-collega's Paul Wille en Jean-Jacques De Gucht wordt gesteund. Bedoeling is het principe van de scheiding tussen Kerk en Staat, dat in de grondwet is verankerd, absoluut te maken.

De indieners willen onder meer een algemeen hoofddoekenverbod voor iedereen die een ‘opdracht van openbare dienst uitoefent'. Niet alleen mogen ambtenaren in de uitoefening van hun functie op geen enkele manier hun religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen kenbaar maken, ongeacht of ze in contact komen met het publiek of niet. Het verbod zou bijvoorbeeld ook gelden voor bijzitters en voorzitters van stembureaus.

Voorts mogen op roerende en onroerende goederen met een openbare bestemming geen religieuze tekens meer te zien zijn. Dat zou bijvoorbeeld ook gelden voor begraafplaatsen. Een religieus symbool op een individueel graf zou nog mogen. Maar kruisbeelden aan de ingang van een kerkhof of op een centrale plaats moeten worden verboden. Daarnaast wil het wetsvoorstel komaf maken met het Te Deum dat onder meer wordt georganiseerd ter gelegenheid van de nationale feestdag.

De Apostolische Nuntius, de ambassadeur van de Heilige Stoel in ons land, kan niet langer deken zijn van het diplomatiek korps. Dat moet de diplomaat met de hoogste anciënniteit worden.

De Raad van State liet zich in een advies al zeer kritisch uit over het voorstel. ‘Sommige van de regels die naar voren worden geschoven, kunnen tot gevolg hebben dat de vrijheid van mening, de vrijheid van eredienst, de gewetensvrijheid en de godsdienstvrijheid beperkt worden', klonk het. Maar er waren ook een pak technische opmerkingen. Enkele daarvan zouden via amendementen weggewerkt worden.

Of het voorstel er snel komt, is niet zeker. Niet alleen zijn CD&V en SP.A zeer sceptisch over het voorstel. De fracties die de tekst indienden, zijn samen goed voor 35 stemmen. Ze hebben dus nog 3 stemmen nodig om hun voorstel te laten goedkeuren.

Geen opmerkingen: