.
Na het rookverbod nu ook het zoutverbod?
E.J. BRON - 14 MAART 2010
In steeds meer industrielanden werd het roken in horecagelegenheden verboden – vanwege de gezondheid. Er bestaan veel dingen, die niet per se gezond zijn. Daartoe behoort ook zout. En na het rookverbod in restaurants wordt nu de wens naar voren gebracht om ook zout in restaurants te verbieden. Gerechten zouden dan alleen nog maar ongezouten geserveerd mogen worden. Nee, dat is geen vervroegde 1 april grap…
De Amerikanen waren de voorlopers van het rookverbod, dat intussen in veel landen wereldwijd in restaurants bestaat. In de Verenigde Staten wordt op dit moment een nieuwe wet voorbereid: volgens deze wet mag men in restaurants spijzen niet meer van zout voorzien – vanwege de gezondheid. In het begin moet de nieuwe wet alleen gelden voor New York, daarna zal hij ook in andere staten worden ingevoerd. Zo heeft men dat immers ook gedaan met het rookverbod. In de toekomst moeten restauranteigenaars dan duizend dollar boete betalen als ze ook maar één gerecht kruiden met zout.
Amerikaanse gezondheidsorganisaties steunen het wetsontwerp. Duidelijk is: teveel zout is schadelijk voor het lichaam. Waar is echter ook: te weinig zout is levensbedreigend. Vooral oudere mensen nemen te weinig zout tot zich. En het meeste zout zit tegenwoordig in de fast-food producten. Iedereen zou dus getroffen worden door een algemeen zoutverbod voor restaurants en snackbars. Steeds meer uitbaters van restaurants in New York protesteren tegen het wetsvoorstel. Of het zal helpen de wet nog af te wenden? Men kan er zeker van zijn, dat de Europese Unie de loop van de dingen op dit gebied in de VS nauwkeurig in de gaten zal houden. Per slot van rekening is het weer een nieuw idee hoe men zijn reguleringswoede met nieuwe EU-voorschriften op de burgers zou kunnen botvieren…
Bron Het Vrije Volk.
Digitalia denkt :
Dit bericht vooral niet doorgeven aan S.O.S.-PIET !! Die man verdient zo geen zware straf! En toch zal het er van komen. En wel om reden dat het te zot is voor woorden, dus regeringswerk is, maar secundo omdat het weer in Amerika is en dat moet men naäpen.
Al moet ik waarschuwen : als dat verbod de opwarming van de aarde alsook de CO²-uitstoot kan verminderen : voor mij niet gelaten. Slim vind ik het niet, en ik zal U zeggen waarom.
Tot voor kort (tot 1975) bestond er bijvoorbeeld in Italië een monopolie-recht voor het Gouvernement, op de verkoop van tabak en van zout. SALE E TABACCHI…Deze beide producten waren alleen te verkrijgen in gespecialiseerde winkels met dit opschrift, die dan ook maar die twee producten verkochten. Buiten wat postzegels, misschien. Nu zijn die uithangborden grotendeels verdwenen. Met de doorgedreven opkomst van de grootwarenhuizen is aan dit monopolie een einde gekomen. Het spreekt vanzelf dat de toenmalige Linkxe regeringen dit onverlet zouden gelaten hebben….De Lires werden op een andere kant dubbel en dik binne gehaald, wees maar gerust.
Oorzaak dus yoch wel van een gaatje in de Italiaanse begroting, die deze belastingen moest missen op zout. Taks op rookwaren via de taksbandjes daarentegen was geen probleem….
Vandaar de bedenking aan alle Financie-ministers ter wereld : voer, lijk in de Middeleeuwen, weer een (zware) weelde-taks in op zout. Iedereen wil het, het is goud waard. En zal dus ook goud opbrengen. Laat, als voorheen, de zoutkaravanen marcheren!
Die verbod-maatregel aan de man brengen zal zelfs niet eens moeilijk zijn. Onze Dames en Heren Medici vragen zelfs niet beter dan dat het zout aan banden wordt gelegd. En voor Reynders-de-sfeer-is-koet meteen het gedroomde middel om de burger nog wat meer af te zetten.
Uit het boek ITALIE, DE BEST BEWAARDE GEHEIMEN, DAVIDSFONDS, lezenswaardig als geen : P 22
,
“Als je in Italië rookgerief of postzegels zoekt, moet een winkel binnenstappan met de vermelding Sali e Tabacchi aangebracht op een zwart of blauw bord met een grote T. Vroeger was zowel zout als tabak een staatsmonopolie. De oorsprong van de belasting op zout stamt uit het verre verleden toen zout nog kostbare handelswaar was, niet alleen voor- de voedingswaarde ervan maar ook voor het bewaren van voedsel. Zout diende ook om allerlei ziekten te genezen en was onmisbaar bij magische ritussen en godsdienstige gebruiken. Het eerste gebruik ervan gaat waarschijnlijk terug tot de tijd van het ontstaan van een sedentaire bevolking zoals de Sumerische, de Fenicische of de Egyptische.
Al ten tijde van de Etrusken is er sprake van zoutwaterbronnen die op verschillende plaatsen uit de bodem opwelden. Zout kan gewonnen worden ofwel door het op te graven in zoutmijnen, ofwel door zout water te laten verdampen of te koken. Vooral het laten verdampen van zout in de kuststreken gaf aanleiding tot de zouthandel. Onder het Romeinse Rijk breidde de handel zich sterk uit .
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten