zondag 29 augustus 2021

500656 – VOOR DE ZAKENWERELD IS CORONA EEN OPSTEKER GEWEEST. MAAR DE ISLA MIETJES ZIJN ER DAN WEER NIET VOOR TE VINDEN

 

ZONDAG 29 AUGUSTUS 2021

-

*

500656 – VOOR DE ZAKENWERELD IS CORONA EEN OPSTEKER GEWEEST. MAAR DE ISLA MIETJES ZIJN ER DAN WEER NIET VOOR TE VINDEN

 

I N H O U D

Wat een kikkerpoel, wereldwijd, om de mensheid aan te zetten om niet te vergaan aan een onnozel Chinees ‘griepke’.

Her en der wordt er zogezegd ‘geregeerd’ alsof het niet op kan. Vandaag zus, morgen zo. Gas pf petrol, ‘r kan vriezen, ’t kan dooien. Want kleurvasrt, dat is haast niemand meer. En wie het wél is, kan de pot op. Hoogstens eens per jaar naar Steenstreate tiegen, maar verder heeft nemand daar veel aandahct voor.

Tenzij (Walter, mag IK het zeggen?) dat er binnenkost verkiezingen zijn die de wereld doen verschieten. Tiens, tiens, die Sale Flamands zjn nog niet zo stom als ze er uit zien..

Et puis, merde : nous, les Francophone,s tous ensemble, nous allons suivre Marianne vers le Sud…

La Belgique ? Qu’elle crève.

 

*

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

HET CAPACITEITSVERGOEDINGSMECHANISME (OEF!)

*

Vrijdag keurde de Europese Commissie het Belgisch subsidieer mechanisme ( dat omschreven wordt als een ‘capaciteits vergoedings mechanisme’, afgekort: CRM) goed dat groene minister van Energie Van der Straeten zou toelaten in allerijl de bouw van nieuwe gascentrales te financieren en dit ondanks het feit dat deze centrales behoorlijk wat extra CO2 zullen uitstoten. Daarover zou dit najaar een beslissing moeten vallen in de schoot van de federale regering, die er flink verdeeld over is. In de strijd tegen de opwarming van de aarde kan kernenergie, die helemaal geen CO2 uitstoot, een deel van de oplossing zijn, maar daarvoor blijkt men potdoof te zijn..

 

Of die gascentrales er tenslotte gaan komen, Europese goedkeuring of niet, zal niet alleen afhangen van de federale regering, maar ook van de gewestelijke, waarbij in de Vlaamse regering Zuhal Demir nog haar zeg kan hebben. Er blijft trouwens ook verzet in de federale regering zelf en in de eerste plaats vanwege MR-voorzitter Bouchez. Tenslotte gaan er zelfs binnen de groene partijen stemmen op die de sluiting van de kerncentrales in vraag beginnen te stellen, zoals vorige week nog gebleken is in een vraaggesprek met Ecolo-voorzitter Nollet in De Standaard.

Terwijl in Vlaanderen al enkele vergunningen voor de bouw van nieuwe gascentrales geweigerd zijn, zouden er in Wallonië al vier zijn gegeven. Met vertelt er niet bij dat dit gebeurd is opr voorwaarde dat de CO2-uitstoot van die gascentrales er op e.o.a. manier moet worden opgevangen, terwijl daarvoor nog geen enkele oplossing is vooropgesteld.

Er zijn twee mogelijkheden om meteen iets te doen tegen de klimaat opwarming. Er moet alles aan gedaan worden om de CO2-uitstoot te verminderen (en niet te vermeerderen zoals dat met nieuwe gascentrales het geval zal zijn). De tweede optie is te zorgen voor de aanplanting van meer groen, in de eerste plaats bossen . Al de rest kan pas resultaat geven op veel langere termijn.

---

Ondertussen blijkt alleen de E.U. het delven en stoken van steenkool te hebben afgezworen. De rest van de wereld gaat er vrolijk mee verder. Meer dan één derde van de wereldwijde elektriciteitsproductie gebeurt nog steeds via steenkool. Dat geldt nog in enkele landen in Oost-Europa, maar vooral in Rusland en Azië. Ondertussen voert Duitsland jaarlijks nog steeds zo’n 35.000 ton steenkool in, zo’n 10 procent meer dan in 2010 en worden er in China – volgens Greenpeace, nota bene - voor meer dan 100 gigawatt nieuwe steenkoolcentrales gebouwd. Daar neemt men het niet dat de Westerse landen dank zij steenkool een sterke industriële ontwikkeling konden realiseren en zij dan nu niet zouden mogen doen.

 

*

DE WINNAARS EN VERLIEZERS VAN HET BRUSSELSE CIJFERSEIZOEN

*

*

©shutterstock

*

ELLEN VERMORGEN

28 augustus 2021 05:00

Nooit eerder in de Belgische beursgeschiedenis zagen bedrijven hun winst sterker stijgen. Een sterke revival na corona verhult uitdagingen voor de rest van het jaar. Volgt op een tropische cijferzomer een koelere herfst?

Voor we ons betoog starten, een kanttekening. De ‘bottom line’ of het onderste lijntje van de resultatenrekening is het enige cijfer waarmee we elk aandeel over alle sectoren kunnen vergelijken, of het nu om een holding, een industrieel of een financieel bedrijf gaat. Die nettowinst of groepswinst heeft tekortkomingen: de impact van uitzonderlijke elementen zoals eenmalige afschrijvingen of meerwaarden kan het plaatje vertekenen. Maar als we de bluts met de buil nemen, krijgen we via een vergelijking van de groepswinst een aardig beeld van hoe de Belgische beursbedrijven hun grote coronarevival beleefden. En of ze die beleefden.

De dubbele tot driecijferige groeipercentages op de bovenste maar vooral op de onderste resultatenlijn spreken tot de verbeelding (zie tabel). Een gemiddeld Bel20-bedrijf zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal met 87 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de corona schade die vorig jaar gemiddeld 58 procent van de winst wegvrat voor een aanzienlijk deel goedgemaakt. Vooral middelgrote bedrijven tonen hun veerkracht. Wanneer je Brusselse mid- en smallcaps meetelt, is de winstgroei nog spectaculairder: + 160 procent.

" De ramingen van analisten zijn al een jaar te conservatief. De kracht van het economisch herstel heeft ook hen in snelheid genomen. Patrick Casselman Analist BNP Paribas Fortis "

 

Prijszettingsmacht

Voor een winstsprong die in de buurt komt, moeten we terugkeren naar het tweede kwartaal van 2010. Toen herpakten bedrijven zich na de klap van de financiële crisis en rapporteerden Belgische beursbedrijven in doorsnee een winstverdubbeling. ‘Het voorbije cijferseizoen was een unicum’, zegt Siegfried Top, aandelenstrateeg van KBC Asset Management. ‘Het tweede kwartaal van 2020 was door de bijna-lockdowns zo beroerd dat de resultaten dankzij de erg lage vergelijkingsbasis schitterend uitvallen.’

Maar het is niet alleen een kwestie van een gunstig ijkpunt. De hogere economische activiteit na het coronavirus liet een stijging van de verkopen toe, wat in combinatie met doorgevoerde kostenverlagingen leidde tot een buitengewone winststijging. ‘Door corona zijn bedrijven versneld in hun kosten gaan snijden, bijvoorbeeld dankzij het vele thuiswerk’, zegt Patrick Casselman, aandelenanalist bij BNP Paribas Fortis. ‘Die operationele hefboom werd nog krachtiger door een sterke prijszettingsmacht. Veel bedrijven hebben hun prijzen kunnen verhogen. Dat compenseerde eventuele lagere of stabiele volumes.’

Vooral industriebedrijven toonden zich op dat vlak heer en meester. Hoe cyclischer het bedrijf, hoe hoger de winstsprong. Materialen- en chemiebedrijven als Aperam, Solvay, Umicore en Bekaert zagen hun nettowinst bijna verviervoudigen dankzij de heropening van de economie die gepaard ging met stevige knelpunten in de aanvoerketen. ‘Door schaarstes in bepaalde grondstoffen en basismaterialen speelt de concurrentie in die sectoren niet zoals dat normaal het geval is’, zegt Casselman. ‘Het winnen van marktaandeel verdween naar het achterplan waardoor promoties of prijsverlagingen overbodig waren en bedrijven hun hogere kosten vlot konden doorrekenen.’

 

*

GOLF VAN VERPLICHTINGEN IN VS NA GOEDKEURING FDA PFIZER-VACCIN

*

foto: ©AFP

*

EMA hult zich in stilte

29/08/2021 Winny Matheeussen - Leestijd 8 minuten

-

Maandag maakte de Amerikaanse FDA bekend dat Comirnaty, het CoViD-19 vaccin van Pfizer/Biontech, een volledige goedkeuring krijgt voor toediening in twee dosissen vanaf 16 jaar. Dit maakt de weg vrij voor vaccinatieverplichting. Ogenblikkelijk volgend op de bekendmaking riep president Joe Biden (D) op om initiatieven te nemen tot verplichte vaccinatie. Verschillende instellingen, waaronder het Pentagon, de NYC Departement of Education, maar ook privébedrijven als Chevron en United Airlines, gaven gehoor aan deze oproep. Anderen zullen volgen. Leerkrachten, zorgpersoneel en politieagenten dreigen onderworpen te worden aan verplichte vaccinatie tegen CoViD-19 indien ze hun job willen behouden.

Nazi praktijken

Dit stuit op massaal protest. Verschillende vakbonden kondigden al eerder aan een verplichting niet te zullen accepteren. Een politievakbondsman in Chicago vergeleek de verplichting met praktijken uit nazi-Duitsland. De vrees bestaat dat er geen uitzondering op basis van medische of religieuze gronden getolereerd gaan worden, zoals als bleek bij het invoeren van een strikte vaccinatievereiste voor toegang tot diensten in New York City.

Amerikanen lachen niet met het aantasten van hun grondrechten

Amerikanen lachen niet met het aantasten van hun grondrechten. Liever dan te plooien, stemmen ze met hun voeten en trekken ze naar betere oorden, waar hun vrijheden wel gerespecteerd worden. Texas en Florida lijken zich al maar meer te ontpoppen tot zo’n vrijhavens.

 

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR

*

Verhakkelde lijken? De Bidsprinkhaan zal noch veergeten noch vergeven. Tja, inderdaad, meer kan die niet meer doen. Die domme Taliban toch, om slimmer dan de Yankees te willen zijn. Voor een paar Km² papavervelden en een berg delfstoffen in de ondergrond die geen mens er uit krijgt. Tenzij door slaven- en vrouwenarbeid?

Wat het Communisme noch het Kapitalisme niet lukte, is nu aan de Islammerij om te bewzijen dat zij de Meesters van de wereld zijn…

En al die dat niet spontaan gelooft, maken de Media wel wat anders wijs. ‘Agge mô leut êt’ wist Godfried Bimans dan te besluiten…

*

Digithalys


Geen opmerkingen: