DINSDAG 17 AUGUSTUS 2021
????????
*
500634 – NEE, BEDANKT. NA DE RAMP MET GROSS DEUTSCHLAND LIEVER GEEN GROSSE NIEDERLÄNDE
*
I N H O U D
Het is stil waar het nooit waait. Al kan, bij tijd en wijle, - en zonder daarbij AFTEGAAN - een koel zomerwindeke wel degelijk deugd doen.
Dat er eindelijk weer wat roert in de Lage Landen, is niet van gisteren. Trowens, zonder die bloederige aanhoudende Franse bemoei- en graaizucht in het verleeen, zou ons Nederlands Taalgebied, van aan De Zoom (La Somme) aan Het Kanaal tot aan de Oostzee, één en ondeelbaar gebleven zijn en dus zowel politiek als economisch wrlvarend.
Dat ze dus mogen branden in de hel, zowel (sedert 937) alle Capets en alle Valois, Franse Koningen iin het bijzonder Filips de Schone (1302), Kiezer Napoleon Buonaparte met onze haven van Antwerpen als een pistool gericjht op het hart van Engeland, als het latere Gesclact der Sex- & Coburgers die de geldversliding als liefhebberij beoeffenden.
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
De PS-gesprekspartners
De kritiek, dat België niet meer werkt is al langer geen Vlaamse exclusiviteit meer. Ook aan de andere kant van de taalgrens zijn er steeds meer critici die hetzelfde zeggen.
Denk maar aan topadvocaat Marc Uyttendaele – ‘monsieur Onkelinx’ – en Philippe Destatte directeur-generaal van het Institut Jules Destrée, zowat de denktank van de PS; die zich al in die zin uitspraken.
In de weekeindeditie van De Standaard verscheen een uitvoerig interview met Philippe Suinen. Philippe wie? Wel, ik kende hem evenmin, maar de man, nu 72, was jarenlang actief op PS-kabinetten, leidde een tijd de Waalse exportdienst en is nog steeds voorzitter van hetzelfde Institut Jules Destrée. Vooral in die laatste functie blijft hij belangrijk, want die denktank is ook actief achter de PS-schermen.
Ook volgens deze Waalse PS-topman is België uitgeleefd en heeft het nood aan een staatshervorming waarbij de deelstaten (in zijn ogen Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Oostkantons) bijna alles voor het zeggen zouden krijgen.
Volgens Suinen was het overleg tussen Magnette en De Wever van net een jaar geleden voor de vorming van een federale paars-gele regering, die mislukte doordat Lachaert zijn woord niet hield t.o.v. zijn eigen achterban, een eerste stap in de goede richting en voor herhaling vatbaar. Volksgezondheid, civiele bescherming en politie kunnen, volgens Suinen, gerust naar de gewesten. En een gedeelte van de economische wetgeving en van justitie eveneens. Wat Brussel betreft kan die stad een volwaardig tweetalig gewest worden, als het met Vlaanderen en Wallonië akkoorden wil sluiten over cultuur, onderwijs en buitenlands beleid.
Tot daar Suinen. Of er een tweede ontmoeting Magnette-De Wever komt, zal echter afhangen van de volgende federale verkiezingen. Ten tijde van dat eerste gesprek waren zowel PS als N-VA nog de grootste partij in hun eigen regio. Volgens de laatste peilingen is dat voor N-VA niet meer het geval en ziet ook de PS de Waalse communisten akelig dichterbij komen.
Het wordt afwachten of we aan een Vlaamsnationale meerderheid geraken in ons eigen parlement en we dan vanuit een sterkere positie zullen kunnen onderhandelen. We zullen maar duimen, zeker?
*
'AFGHAANSE LEIDERS BESCHERMDEN HUN VOLK NIET'
*
De grote schuld voor de snelle machtsovername door de Taliban legde Biden onverbloemd bij Afghaans president Ashraf Ghani, die zondag zijn land ontvluchtte, en diens eigen troepen. ©Photo News
*
16 augustus 2021 23:06
*
President Joe Biden weerlegt de kritiek dat de snelle Amerikaanse exit uit Afghanistan de machtsgreep van de taliban hielp. 'Het was nooit onze taak een natie te bouwen.'
Terwijl de taliban in recordtempo Afghanistan hebben heroverd, wat een exodus van duizenden wanhopige landgenoten op gang bracht, stijgt de kritiek op Amerikaans president Joe Biden. Zijn beslissing dit voorjaar Amerikaanse troepen, na twee decennia, terug te trekken, ging vooraf aan de complete implosie van het centrale gezag in Kaboel. Hij blijft echter categoriek achter die exit staan.
Biden trok maandagavond van zijn vakantieverblijf Camp David naar het Witte Huis om er het Amerikaanse volk toe te spreken. Hij gaf toe dat de opmars van de taliban 'sneller dan verwacht' is verlopen, en erkende dat de Verenigde Staten sinds 2001 'veel fouten' hebben gemaakt in Afghanistan. Maar hij weigerde toe te geven dat hij, of zijn drie voorgangers de hoofdschuldigen zijn van de failed state die Afghanistan is.
'We blijven ijveren voor basisrechten voor het Afghaanse volk, en vooral voor vrouwen en kinderen', onderstreepte Biden. 'Maar niet via een eindeloze militaire inmenging. Dat is niet in het belang van de VS.'
De grote schuld legde Biden onverbloemd bij Afghaans president Ashraf Ghani, die zondag zijn land ontvluchtte, en diens eigen troepen. 'Politieke leiders waren niet in staat samen te werken om hun volk te beschermen. Het leger stortte ineen, vaak zonder te vechten.'
"Amerikaanse troepen kunnen en zullen niet langer een oorlog voeren die Afghanistan niet wil voeren. We gaven ze alle nodige middelen. We gaven ze elke kans om hun toekomst zelf te bepalen. Maar we kunnen ze niet de wilskracht geven om die toekomst te bepalen. "
Joe Biden
Amerikaans president
'Amerikaanse troepen kunnen en zullen niet langer een oorlog voeren die Afghanistan niet wil voeren.' Daarbij wees Biden op de honderden miljarden die Washington naar het centraal gezag in Kaboel versluisde voor trainingen en materieel. 'We gaven ze alle nodige middelen. We gaven ze elke kans om hun toekomst zelf te bepalen. Maar we kunnen ze niet de wilskracht geven om die toekomst te bepalen.'
'Nooit goed moment voor exit'
'Laat ons eerlijk zijn: na 20 jaar was er nooit een goed moment om ons terug te trekken', aldus Biden, die benadrukte dat de Republikeinse president George W. Bush in 2001, na de terreuraanslagen van 9/11, met 'duidelijke doelen' Afghanistan liet binnenvallen: 'Om te voorkomen dat Al Qaeda ons nog zou aanvallen. En om hun leider Osama bin Laden uit te schakelen. Beide doelen werden tien jaar geleden al bereikt.'
'Het doel was een nieuwe terreuraanslag te voorkomen,' vervolgde Biden, 'niet om een opstand neer te slaan, niet om een natie te bouwen of een centraal geleide democratie te installeren.' Dat was al zijn standpunt toen hij nog vicepresident was onder Barack Obama, met wie hij van mening verschilde over de uitbouw van de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan.
Biden wees ook op het akkoord dat zijn Republikeinse voorganger Donald Trump in 2020 sloot met de taliban, waarbij de VS beloofden hun troepen dit jaar terug te trekken en de fundamentalistische beweging aankondigde geen Amerikaanse doelwitten te treffen.
'De koude realiteit was: of we volgden het akkoord, of we escaleerden het conflict nogmaals', aldus Biden. Zijn keuze was en blijft duidelijk: 'Ik ben de vierde president die troepen in Afghanistan had. Ik weiger een vijfde president op te zadelen met een derde decennium van conflict.'
Chaotische exodus uit schrik voor taliban
Wel stuurt Biden 1.000 extra Amerikaanse troepen naar Kaboel, waar ze zich zullen voegen bij de laatste 5.000 eenheden die vooral de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad pogen te controleren. Ze moeten het luchtruim boven Kaboel beveiligen en een minder chaotische evacuatie van Amerikaans ambassadepersoneel en Afghaanse medewerkers vooruithelpen.
Jan van Hessche
*
*
DE GROOT-NEDERLANDSE DAGDROOM VAN BART DE WEVER
De Wever
foto: ©Belga
*
Commentaar - 15/08/2021 Pieter de Jonge - Leestijd 5 minuten
-
Enkele weken geleden droomde Bart De Wever hardop van een eventueel samengaan van Vlaanderen met Nederland. In Nederland heeft het weinig aandacht gekregen. Wel mocht De Wever 27 juli aanschuiven in een praatprogramma van de Nederlandse publieke omroep. Zwartkijkers merken op dat het komkommertijd was.
Persoonlijk had ik het niet erg gevonden als Nederland en België één land waren. De kans om dat voor elkaar te krijgen werd denk ik gemist door het verloop van de Tachtigjarige Oorlog. Tegen 1815 waren de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden waarschijnlijk al te verschillend geworden. Wat mij er niet van weerhoudt om, met Geert van Istendael, te dagdromen over één land waarin het beste van de twee verenigd was. Waarschijnlijk een van de weinige dingen die Van Istendael en De Wever gemeen hebben.
Zal niet de enige rechtse Nederlander zijn die graag een Nederlandse De Wever ziet. Toch vraag ik mij één ding af. Los van wenselijkheid en haalbaarheid van alsnog verenigen en de vraag of Wallonië er ook bij mag. Is Bart De Wever de meest geschikte persoon om dit voor te stellen?
N-VA = LPF?
Een eerste reden om dit te betwijfelen heeft niks met hem te maken, of met de N-VA. Het ligt aan de Nederlanders zelf. Wij beschouwen ons als wereldwijs — maar doen niet de moeite ons in andere landen te verdiepen. Ja, alles wat in de Verenigde Staten gebeurt wordt breed uitgemeten, maar vraag een Nederlander naar een willekeurig ander land?
Neem ons gemeenschappelijke buurland Duitsland. Leidend EU-land, vierde exportland in de wereld. Nederland heeft al eeuwen economische en culturele banden met Duitsland. Willem van Oranje kwam uit Duitsland. Veel stadhouders en vorst(inn)en huwden Duitsers. Vijf Nederlandse provincies grenzen aan Duitsland. Zestig procent van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Maar denkt u dat Nederlanders weten wat er in Duitsland speelt?
Van België weten wij evenmin wat. Dit kan anders zijn voor inwoners van de drie provincies die aan België grenzen, maar doorgaans is er geen voorkennis. Dan is het menselijk om nieuwe informatie te toetsen aan wat je gewend bent.
Sinds 2002 kent Nederland rechts van CDA (christendemocratisch) en VVD (rechts-liberaal) partijen. De LPF van Pim Fortuyn, de PVV van Geert Wilders, Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Deze partijen zitten rechts van centrumrechts, zijn geconcentreerd rond een mediagenieke aanvoerder en hebben vaak intern ruzie.
Die zal denken dat de N-VA een Belgische LPF of PVV is
Een Nederlander zonder voorkennis van Belgische politiek. Die hoort dat de N-VA, kritisch omtrent migratie en multiculturalisme, vooral draait rond De Wever. Die zal denken dat de N-VA een Belgische LPF of PVV is. U en ik weten beter, het brede Nederlandse publiek niet.
Geen natuurlijke zusterpartij
Een tweede reden is structureel. Op federaal Belgisch vlak speelt het de N-VA (en het Vlaams Belang?) parten dat er geen Franstalige zusterpartij is. Idem voor Nederland. Vlaams-nationalisme bestaat nu eenmaal niet buiten Nederlandstalig Belgisch grondgebied.
Mark Rutte (VVD) werd premier in 2010. Vanaf 2014 heeft hij altijd liberalen als Belgische collegae gehad. Jan Peter Balkenende was premier van 2002 tot 2010. In 2005 zag hij de eveneens christendemocratische Angela Merkel bondskanselier van Duitsland worden. Vanaf 2008 werden de Belgische premiers eveneens confessioneel. Wim Kok (PvdA, sociaaldemocratisch) zal het niet onaangenaam hebben gevonden dat in 1997 Tony Blair Brits premier werd en in 1998 in Duitsland Gerhard Schröder Duits bondskanselier.
Het zou zomaar kunnen dat premier Rutte Nederlands-Vlaamse hereniging eerder zou overwegen als het van zijn eveneens liberale Belgische ambtgenoot Alexander De Croo kwam. Overigens: als De Wever ter sprake komt in een gesprek, welk beeld schetst De Croo dan van hem?
‘Wie breekt, betaalt’
Waarmee de derde hinderpaal ter sprake komt. In de Nederlandse politiek geldt een vuistregel: ‘wie breekt, betaalt’. De partij die uit een regering stapt, verliest bij de eerstvolgende verkiezingen. Ook als het de PVV van Geert Wilders betreft. Die zegde voorjaar 2012 zijn gedoogsteun op aan de regering van VVD en CDA. In 2010 had hij 24 Kamerzetels behaald, bij de verkiezingen van september 2012 kromp hij naar 15.
Als Mark Rutte ergens goed in is, dan is het mensen bij elkaar houden. Zijn tweede kabinet zat de rit uit. Zijn derde kabinet deed dat op enkele maanden na, ondanks de sterke tegenstellingen tussen het links-liberale, doorgaans antiklerikale D66 en de orthodox-protestantse ChristenUnie. Rutte III trad voortijdig af vanwege de Toeslagenaffaire, maar de verkiezingen waren toch al gepland voor twee maanden later.
Pragmatisme boven principes
Rutte is een buigzaam persoon. Pragmatisme boven principes, voor zover hij al vaste overtuigingen heeft. Maar Geert Wilders heeft het sinds 2012 verbruid. Als samenwerking tussen VVD en PVV überhaupt ooit weer mogelijk is, dan niet eerder dan dat een van de twee geen partijleider meer is.
Wat zou Rutte vinden van een partijleider die een half jaar voor de verkiezingen uit de Belgische regering stapte? Vanwege een meningsverschil over een vluchtelingenakkoord dat premier Rutte gewoon ondertekende? Zijn sympathie zal eerder bij Charles Michel en De Croo liggen.
*
*
ALGEMEEN NEDERLANDS VERBOND
Op korte termijn lijkt de kans gering om in Nederland de handen op elkaar te krijgen voor een politieke unie tussen Nederland en Vlaanderen of België. Het stimuleren van samenwerkingsverbanden en het aanknopen van persoonlijke contacten haalt eerder iets uit.
Vergun mij om hierbij wat sluikreclame te maken voor een vereniging die dit als doel heeft: het Algemeen-Nederlands Verbond. Sinds een jaar lid.
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
En nu er in Brussel ondertussen zodanig veel GOUD gerecupereerd wordt uit de riolen, zouden de Vlamingen er misschien best aan doen de onderhandelingen met de Chinezen ‘on hold’ te plaatsen.
U kunt immers nooit weten, wanner of hoe de Bidsprinkhaan van het toneel verdwijnt en den Donald weer de teugels in handen krijgt. Liecer US-dollars dan Chinese Ping-Paf-Poef.
*
Digithalys
Geen opmerkingen:
Een reactie posten