maandag 1 februari 2016

3161



*
3161 - BRUXELLABAD HET WERK VAN DE PS MET ALS MEDEDADERS DE TSJEVEN
*
*
INLEIDING / GROTE SPRONG VOORWAARTS
*
U bent hier terecht op een blogske van twee keer (en meer) niemendalle. Maar die toch met lange volzinnen op een eerder stuntelige manier al jàààren dezelfde boodschap uitdraagt als de grote Rik Van Cauwelaert de Grote Meneer van de nog grotere De Tijd.
Als ik onderstaand artikel (gevonden bij http://blog.seniorennet.be/rechts/   in extenso integraal overneem, is dat niet om dubbel plagiaat te plegen maar om alle eer te bewijzen aan wie alle eer toekomt. Misschien zelf dat ik De Tijd  altijd al een beetje verwaarloosd heb om vooral mijn favoriete weekblad  ’t Palliterke als de eerlijkste/waardevolste nieuws-brenger te propageren. Maar ja, De Tijd is dan ook veel algemener en vooral meer op het commerciële afgestemd. Ik kan dan ook moeilijk appels met peren vergelijken.
Zelfs in het grootwarenhuis kan ik nooit kiezen tussen die twee soorten fruit. Want beiden zijn nodig voor een goede gezondheid. Dan wordt de beslissing meestal ‘van Hoger Hand’ genomen, zodat de vrede in huis wordt bewaard.
Daar alleen kan Liefde wonen. Daar alleen is ’t Leven goed. Waar men stil en ongedwongen. Alles voor elkander doet…..
‘k Zal ’t dus nooit meer doen, Eerwaarde Biechtvader. Als zalige penitentie voor mijn zielezaligheid zal ik dan ook voortaan regelmatig weer meelezen over de schouder van de zoon daar in dat verre geliefde Vaderland.
Mochten we daar maar eens voorgoed die Tsjeven meer richting UITGANG kunnen dwingen. Dikke Den Haene viel ooit op zijn bek over het kieken-complot der dioxine, dus moet het niet moeilijk zijn om de rest van dat clubje rond de ARCO dievenbende te doen…. hangen.
U bent toch mij met akkoord, dat zij, die zich ‘Christelijk’ durven noemen, voor eigen profijt, de ondergravers zijn geweest van het Land en het Geloof  onze Vaderen. Het is die misdaad die als een mistroostige weeë geur rondom de persoon van de alom tegenwoordige Kris Peters hangt. Die man is het uitgeholde uithangbord van wat rest van de Francofone overheersing over ons Volk.
Ik hoop vurig dat de wereld, inzonderheid Donald Trump in Amerika, de Engelse vertaling van onderstaand artikel onder ogen krijgt. In ieder geval blijft dit bij deze onvervalst als pronkstuk prijken in mijn persoonlijke archieven.
*
*
MIDDENSTUK / VENSTER OP DE WERELD
*
GEPLUKT BIJ DE VRIENDEN


De Brus­sel­se geld­au­to­maat
Niet al­leen de vei­lig­heids­pro­ble­men en de tun­nel­pe­ri­ke­len in het Brus­sels Ge­west zijn aan­wij­zin­gen dat het Bel­gi­sche over­leg­mo­del op­nieuw dreigt vast te lopen. Ook de bij­een­kom­sten van het Over­leg­co­mité wor­den steeds grim­mi­ger.
Er be­staat een groot mis­ver­stand. Een re­ge­ring is geen ver­za­me­ling van re­de­lij­ke man­nen en vrou­wen die samen be­slis­sin­gen nemen in het al­ge­meen be­lang, op grond van wel­door­dach­te en on­der­bouw­de af­we­gin­gen. De Brus­sel­se hoofd­ste­de­lij­ke re­ge­ring is de beste il­lu­stra­tie van dat mis­ver­stand.
De tot­stand­ko­ming van het Hoofd­ste­de­lijk Ge­west was het re­sul­taat van een po­li­tiek hand­je­klap tus­sen de CVP’er Jean-Luc De­hae­ne en de PS’er Phi­lip­pe Mou­reaux. De­hae­ne maak­te daar in zijn me­moi­res geen ge­heim van. Tij­dens de for­ma­tie van de laat­ste re­ge­ring van Wil­fried Mar­tens kreeg Mou­reaux in 1989 zijn Hoofd­ste­de­lijk Ge­west. In ruil werd José Hap­part door de Frans­ta­li­ge so­ci­a­lis­ten naar zijn Voe­rens mand­je ge­stuurd en wer­den ook een aan­tal Frans­ta­li­ge aan­spra­ken op de Brus­sel­se rand ge­mil­derd.
Het Hoofd­ste­de­lijk Ge­west, met de no­di­ge be­scher­ming van de Ne­der­lands­ta­li­gen in Brus­sel, werd een van de sluit­stuk­ken van de derde staats­her­vor­ming. Er mocht dan wel een klein ver­schil be­staan tus­sen de ge­wes­te­lij­ke de­cre­ten en de hoofd­ste­de­lij­ke or­don­nan­ties, toch werd het Brus­sels Ge­west van meet af door de Frans­ta­li­gen als een vol­waar­dig ge­west be­schouwd.
De­hae­ne ge­loof­de niet in een fusie van de 19 Brus­sel­se ge­meen­ten. Als het is om na de fusie dis­tric­ten te vor­men, zoals in Ant­wer­pen, dan kan men de ge­meen­ten beter laten be­staan, vond hij. Hij ge­loof­de ook niet in de voog­dij van de twee taal­ge­meen­schap­pen over Brus­sel. Het Hoofd­ste­de­lijk Ge­west kon al­leen maar ge­za­men­lijk wor­den be­stuurd door de Frans­ta­li­ge en de Ne­der­lands­ta­li­ge Brus­se­laars. De­hae­ne oor­deel­de ove­ri­gens dat de Vla­min­gen hun hoofd­stad on­vol­doen­de ken­nen en geen in­zicht heb­ben in de Brus­sel­se groot­ste­de­lij­ke pro­ble­men.
Het Brus­sels Hoofd­ste­de­lijk Ge­west heeft jam­mer ge­noeg nooit be­hoor­lijk ge­werkt. Het leef­de van meet af aan boven zijn stand. Al snel bleek dat het al­leen kon over­le­ven met de steun van de twee ge­meen­schap­pen. Wat De­hae­ne niet wilde in­zien, wis­ten ze in Wal­lo­nië ken­ne­lijk al veel lan­ger. In 1947 legde de Waal­se so­ci­a­list Mar­cel-Hu­bert Grégoire een voor­stel neer om België om te vor­men tot ‘een Con­fe­de­ra­tie ge­vormd door twee ge­wes­te­lij­ke sta­ten, Vlaan­de­ren en Wal­lo­nië, en door het fe­de­raal ge­west Brus­sel’.
Van­daag is de hoofd­ste­de­lij­ke lap­pen­de­ken van ge­meen­ten een win­ge­west voor de grote Frans­ta­li­ge po­li­tie­ke par­tij­en, die zich daar dan ook roy­aal be­die­nen. Hun man­da­ta­ris­sen leven goed in Brus­sel. Dat geldt voor de 19 bur­ge­mees­ters en hun sche­pe­nen, maar voor­al voor de liefst 89 Brus­sel­se par­le­ments­le­den die maan­de­lijks recht heb­ben op 6.600 euro, plus een kos­ten­ver­goe­ding. Een Brus­sels mi­nis­ter krijgt net geen 10.000 euro. Maar die be­schikt be­hal­ve over een forse kos­ten­ver­goe­ding over auto’s met chauf­feur en een pool van me­de­wer­kers.
De hoofd­vo­gel is voor de voor­zit­ter van het Brus­sels Par­le­ment, dat veel­al aan be­zig­heids­the­ra­pie doet. De voor­zit­ter, op dit mo­ment ge­we­zen Brus­sels mi­nis­ter-pre­si­dent Char­les Picqué, die ook PS-bur­ge­mees­ter is van Sint-Gil­lis, ziet maan­de­lijks 12.000 euro op zijn bank­con­to ver­schij­nen. Na zijn man­daat heeft hij recht op een af­scheids­ver­goe­ding van 350.000 euro en en­ke­le jaren bij­stand van twee se­cre­ta­res­ses om zijn over­stap naar het ge­wo­ne bur­ger­le­ven te ver­ge­mak­ke­lij­ken. Som­mi­gen vin­den dat be­schei­den ver­ge­le­ken bij de 560.000 euro die zijn par­tij­ge­noot José Hap­part op­streek als af­tre­dend voor­zit­ter van het Waals Par­le­ment.
Het Brus­sels Ge­west is een geld­au­to­maat, ge­voed door onder meer Be­li­ris, het sa­men­wer­kings­ak­koord dat eind ja­nu­a­ri 1989 werd ge­slo­ten. Dat voor­zag in een jaar­lijk­se bij­dra­ge van 50 mil­joen euro om het Brus­sels Ge­west toe te laten zijn in­ter­na­ti­o­na­le rol en hoofd­ste­de­lij­ke func­tie te ver­vul­len. Dat be­drag is in­tus­sen op­ge­lo­pen tot 125 mil­joen euro per jaar.
Tien jaar stond Lau­ret­te On­ke­linx, toen nog vi­ce­pre­mier in de fe­de­ra­le re­ge­ring, aan het hoofd van Be­li­ris. Van­daag zit Di­dier Reyn­ders er aan de knop­pen. En deze week merk­te hij tus­sen neus en lip­pen op dat Be­li­ris pre­cies tien jaar ge­le­den fors be­taal­de voor ‘de be­vei­li­ging’ van de nu veel­be­spro­ken Ste­fa­ni­a­tun­nel onder de Loui­za­poort. Die ging een tijd dicht, met bo­ven­grond­se ver­keers­el­len­de tot ge­volg. De tun­nel zou op­nieuw on­vei­lig zijn, amper tien jaar nadat daar be­vei­li­gings­wer­ken zou­den zijn uit­ge­voerd.
De waar­heid is dat be­hal­ve wat op­ka­le­fa­te­ren al die jaren niets aan de vei­lig­heid van de tun­nels werd ge­daan. On­danks de her­haal­de waar­schu­win­gen van onder an­de­ren Véro­ni­que Pau­lus de Châtelet, tot voor kort Brus­sels gou­ver­neur - jawel, het Brus­sels Ge­west heeft ook nog een Frans­ta­li­ge gou­ver­neur en een Ne­der­lands­ta­li­ge vi­ce­gou­ver­neur. Pau­lus de Châtelet, even­eens PS, werd door haar eigen par­tij weg­ge­hoond als ‘de gou­ver­nan­te’ tel­kens als ze over de vei­lig­heid in de tun­nels begon. Met haar op­mer­kin­gen en met de nota’s van Brus­sel Mo­bi­li­teit over de na­ken­de tun­nel­pro­ble­men werd nooit re­ke­ning ge­hou­den.
Waar al dat geld van Be­li­ris de af­ge­lo­pen jaren dan wel naar­toe is ge­vloeid, ver­dient een fe­de­raal on­der­zoek. Want het is uit de fe­de­ra­le kof­fers dat Brus­sel wordt be­diend. Nog voor de zesde staats­her­vor­ming goed en wel op de spo­ren stond, kreeg Brus­sel bo­ven­op het geld van Be­li­ris nog eens een jaar­lijks ca­deau van na­ge­noeg 460 mil­joen uit de fe­de­ra­le ruif. Wat ge­beurt daar­mee? Aan grote maat­schap­pe­lij­ke pro­jec­ten wordt het al­vast niet be­steed. En zeker niet in Mo­len­beek, waar de OCMW-be­gro­ting in­tus­sen is aan­ge­zwol­len tot de om­vang van het ge­meen­te­bud­get.
Als het Over­leg­co­mité faalt, zak­ken alle staats­her­vor­men­de con­struc­ties om het fe­de­ra­le ko­nink­rijk in stand te hou­den als een souf­flé in el­kaar.
Toch il­lu­streert niet al­leen het Brus­sel­se malg­over­no, waar ook Vlaam­se mi­nis­ters deel aan heb­ben, dat het Bel­gi­sche model stil­aan vast­loopt. De toon wordt ook al­maar grim­mi­ger tij­dens de bij­een­kom­sten van het Over­leg­co­mité, waar de ver­schil­len­de re­ge­rin­gen over­leg­gen om mo­ge­lij­ke con­flic­ten te voor­ko­men of bij te leg­gen. Naar­ma­te de ge­wes­ten en ge­meen­schap­pen krap­per bij kas raken, stijgt de on­vre­de voor­al aan Frans­ta­li­ge kant. De neer­waart­se pei­lin­gen wer­ken het on­ge­noe­gen van de PS en het cdH ver­der in de hand. Het jong­ste over­leg eer­der deze week over de Brus­sel­se pro­ble­men vorm­de een nieuw diep­te­punt.
Het Over­leg­co­mité is de plek waar de echte con­fron­ta­tie tus­sen de fe­de­ra­le en de Vlaam­se re­ge­ring en de Waal­se en Brus­sel­se re­ge­rin­gen plaats­vindt. Vol­gens een sum­mie­re pei­ling onder fe­de­ra­le en re­gi­o­na­le par­le­ments­le­den van het Frans­ta­li­ge on­der­zoeks­cen­trum CRISP zou de com­mu­nau­tai­re slin­ger te­rug­slaan naar een ver­ster­king van het Bel­gi­sche ni­veau, naar een her­fe­de­ra­li­se­ring. Daar­van is in het Over­leg­co­mité al­vast wei­nig te mer­ken. Brus­sels mi­nis­ter-pre­si­dent Rudi Ver­voort, de hand­pop van Brus­sels PS-voor­zit­ter Lau­ret­te On­ke­linx, en zijn Waal­se col­le­ga en par­tij­ge­noot Paul Mag­net­te ge­brui­ken het Over­leg­co­mité als ‘klank­kast voor hun op­po­si­tie tegen de fe­de­ra­le re­ge­ring van Char­les Mi­chel’.
Een van de deel­ne­mers aan de jong­ste bij­een­komst ge­tuig­de ano­niem in Le Soir dat het over­leg geen zin meer heeft. Vlaams mi­nis­ter-pre­si­dent Geert Bour­geois hoeft in het Over­leg­co­mité zelfs niets te on­der­ne­men om de N-VA-agen­da uit te voe­ren. De Waal­se en voor­al de Brus­sel­se col­le­ga’s, die hun eigen on­be­kwaam­heid amper nog kun­nen weg­ste­ken, doen het com­mu­nau­tai­re breek­werk voor hem. Als het Over­leg­co­mité faalt, zak­ken alle staats­her­vor­men­de con­struc­ties om het fe­de­ra­le ko­nink­rijk in stand te hou­den als een souf­flé in el­kaar.
30 ja­nu­a­ri 2016 03:00
© De Tijd
Rik Van Cau­we­laert
*
UIT LIJDING – MORAAL v/h VERHAAL
*
*
De ruïnes van de 1200 jaar oude San Pietro, die de inspiratiebron geweest is voor de wereldberoemde Sint Pieter in Rome…..
*
Dit is een détailbeeld van wat rest van een vroegere Etruskische versterkte stad, na de Romeinse Tijd. Vorig weekeind hadden wij met vrienden iets te vieren: goed nieuws van het Thuisfront. Dus zijn we naar ons favoriete eethuisje gereden in Tuscania. Zie Google Maps.
Vragen naar Torre di Lavelo, hoog boven de voorhistorische stadswallen met diep in de verte afgrond, haast binnen handbereik, de resten van de in de jaren 1200 en centiemen door een aardbeving vernielde en nooit meer herbouwde Middeleeuwse Stad. Zelfs als ruïnes, uniek als Wereld Erfgoed.
Het eten was eerder op z’n Italiaans, voedzaam  maar sober. De wijn echter was er zoals naar gewoonte, goddelijk. Daar in dat koude natte Vlaanderen betaal je al gauw € 100 à 150 voor een fles rode Toscaanse Nobile di Montepulciano van een paar jaar oud. Hier, in dat (die dag) zonovergoten landschap, betaalden we die, genietend van een spetterend haardvuur, € 23.-. Neen, we hoorden er geen voorjaarsvogels, de smeedijzeren ingangsdeur, gericht naar het Zuiden, stond wagenwijd open. Vreemde maar heerlijke Italiaans behoudsgezind gewoonterecht….
Waarom op deze plaats deze uitwijding (!) ??? Gewoon om in een gewijde stilte, de zalige gelijkenis te herbeleven en te genieten, tussen een artikel zoals hierboven, en goede wijn in goed gezelschap . Voor de sfeer zelf:  zie
*
*

Geen opmerkingen: