dinsdag 25 januari 2022

500804 – HOE MEN HET OOK DRAAIT OF KEERT: ROEM IS MACHT EN MACHT IS GELD

 

.

MAANDAG 24 JANUARI 2022

*

500804 – HOE MEN HET OOK DRAAIT OF KEERT: ROEM IS MACHT EN MACHT IS GELD

**

I N H O U D

Fundamenteel echter is, in dit soort zaken, door het bos de bomen te blijven zien. Want, vergeten we het nooit: Düren is een mooie stad en meer niet. Eten kan je er van niet.

 

En zo zijn er vele steden, verspreid over de hele wereld. Bijvoorbeeld boven de Moerdijk.

Anders gezegd, als het zo verder gaat met de beesten, de mollen en andere basiswerkers: de Samenleving bij de Noordrtburedn is klaar om zich te laten bourkaniseren.

Onder tentzeilen tot op de grond blijven alle talenten waar ze zitten zoals door Allah bedoeld. Wie zi daar ooit weer, dat we noooit te oud zijn om bij tte leren?

Daar helpt geen Lievenheren aan: de tijd der vrome Nonnekens is terug van nooit ver weg geweest..

Maar nu ik dit bovenstaande herlees, bedenk ik toch onze vrouwen niet zo bijster goed te kennen… Hoe zou de wereld anders verder moeten?

http://blog.seniorennet.be/guvaal/

*

Europeans United ?

*

De Europese betoging tegen corona en alles en nog wat in Brussel, is de zoveelste geworden die misbruikt werd door het schorremorrie dat alleen maar gekomen was om keet te schoppen en zoveel mogelijk te vernielen. Het is daarin weer eens grandioos geslaagd.

Er werden 100.000 betogers verwacht vanuit heel Europa en de beweging ‘Europeans United’ die het organiseerde, had een eigen ordedienst meegebracht die naar eigen zeggen bij vorige betogingen elders de zaak goed onder controle had. Niet in Brussel dus waar ze er zelfs niet in slaagde maar de helft van het geschatte aantal onder controle te houden.

Hoe lang gaat men dergelijke betogingen nog toelaten? Ongeacht waarvoor ze komen, het eindigt altijd met vernielingen en plunderingen, om nog te zwijgen over wat de politie er meemaakt.

Bij de Witte Mars i.v.m. de zaak Dutroux, kwamen er destijds 300.000 betogers opdagen (zes keer meer dan nu) en werd er zo goed als geen schade aangericht. Toen waren er nog wel geen (a)sociale media die nu de mensen opjutten door een hoop onzin uit te kramen.

Men kan het inderdaad niet eens zijn met wat er de dag van vandaag allemaal gebeurt in de politiek i.v.m. corona, maar ergens zijn er grenzen aan hoe men dat aan zou pakken. Zoals het nu in Brussel steeds gebeurt, is dat niet langer voor herhaling vatbaar

 

'MARKTEN SLAAN BAL MIS ALS ZE DENKEN DAT DRAGHI BETER PREMIER BLIJFT'

RUILT MARIO DRAGHI WELDRA HET ITALIAANSE PREMIERSCHAP IN VOOR HET PRESIDENTSCHAP?

*©AFP

Vandaag om 10:54

*

Italië en Europa duimen het best voor een zege van Mario Draghi in de Italiaanse presidents-race. Dat zegt de Italiaanse politicoloog Roberto D’Alimonte. ‘Als president kan Draghi zeven jaar waken over zijn erfenis als premier en kan hij de regering discreet sturen. Hij zou een stabiliserende factor zijn. Dat begrijpen de kortzichtige markten niet.’

Italië schiet maandag namiddag de presidentsrace op gang. Ruim 1.000 parlementsleden en regionale afgevaardigden wijzen tijdens een geheime stemming een opvolger aan voor Sergio Mattarella (zie inzet onderaan). De verkiezing leidde de voorbije weken tot nervositeit in Europese politieke en financiële middens. Niet alleen omdat de verre van onbesproken ex-premier Silvio Berlusconi zich actief roerde in de strijd, maar ook omdat huidig premier Mario Draghi tot de kanshebbers behoort.

Omdat de oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank in de ogen van velen het cement is dat de heterogene regerings-coalitie samenhoudt, bestaat de vrees dat een eventuele verhuizing naar het Palazzo Quirinale leidt tot de val van de regering en vervroegde parlementsverkiezingen. Met een periode van politieke instabiliteit tot gevolg.

Roberto D'Alimonte (74)

Studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit van Firenze.

Hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Luiss in Rome.

Directeur van het Centro Italiano di Studi Elettorali.

Doceert Europese integratie op de Florence Campus van New York City University.

Was gastdocent aan de universiteiten van Yale en Stanford.

Adviseerde de OESO. Is politiek commentator bij de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore.

‘De presidents race vormt inderdaad een belangrijke stap voor de toekomst van Italië’, zegt Roberto D’Alimonte, politicoloog aan de universiteit Luiss in Rome. ‘De uitkomst van de verkiezing bepaalt of we de vooruitgang die geboekt is tijdens het premierschap van Mario Draghi, kunnen consolideren. Evengoed kan ze de ontrafeling van zijn erfenis inluiden.’

Houd Europa niet langer in spanning: is Draghi begin februari nog premier?

Roberto D’Alimonte: ‘Ik weet dat de financiële markten hopen dat Draghi de regering blijft leiden. Ze denken dat dat de beste garantie is op stabiliteit in Italië. Maar dat is een kortzichtige visie. De markten slaan de bal mis!’

‘Ik zie Draghi het liefst verhuizen naar het presidentiële paleis. Als hij de komende zeven jaar president is, kan de geboekte vooruitgang het best geconsolideerd worden. De markten begrijpen niet dat het Italiaanse presidentschap een machtige instelling is. Zeker als daar een competente en gerespecteerde figuur als Draghi zit, kan die echt het verschil maken.’

‘Een president kan bijvoorbeeld zijn veto stellen tegen de benoeming van ministers. Zelfs als centrumrechts volgend jaar de parlementsverkiezingen zou winnen en (een uiterst rechtse politicus als, red.) Matteo Salvini of Giorgia Meloni het tot premier zou schoppen, zou Draghi als president een stabiliserende factor zijn.’

Ziet u de presidentsrace snel in een beslissende plooi vallen?

D’Alimonte: ‘Veel hangt af van Silvio Berlusconi. Die heeft toch weer bewezen een erg bedreven politicus te zijn. Zijn partij scoort zo'n 7 procent in de peilingen. Maar door zich publiekelijk kandidaat te stellen voor het presidentschap heeft hij zich als leider van de centrumrechtse alliantie (waartoe ook de uiterst rechtse partijen Lega en Fratelli d’Italia behoren, red.) opgeworpen. Hij was zijn bondgenoten en zijn tegenstanders weer te slim af.’

‘Zaterdag trok hij zijn presidentskandidatuur in. Zo effende hij de weg voor ernstige onderhandelingen tussen centrumlinks en centrumrechts over een consensuskandidaat. Ik sluit niet uit dat Berlusconi weldra, in naam van centrumrechts, een kandidaat voor het Quirinale naar voren schuift. Wordt dat Mattarella voor een tweede termijn van zeven jaar? Of toch Draghi? Als centrumrechts voor Draghi gaat, is het vrijwel zeker dat die president wordt.’

Lieve Dierckx

‘THE VOICE’ OF DE TRIOMF VAN DE DOMHEID

**

Schandaal bij The Voice of Holland rond Ali B. (tweede van rechts)

Met of zonder knuffel-marokkaan

*

Op alle zenders vind je ze tegenwoordig, in alle formaten: shows waarin onbekend talent door een jury wordt ‘ontdekt’, eventueel met publieke inspraak. Samen met de oprukkende reality-TV en de voyeur-televisie (met Big Brother als absolute topper) kan de talentenjacht zich in piekende kijkcijfers verheugen. Het bedenken en doorverkopen van dit soort ‘formats’ is een lucratieve business, waarbij de Nederlandse producent John De Mol dé man is die lood in goud verandert.

Marco Borsato bij The Voice Kids beschuldigd van ongewenst gedrag…

Wat ons onmiddellijk tot de actualiteit brengt, en de uitdijende zaak van ‘seksueel overschrijdend gedrag’ in en rond het programma The Voice of Holland op RTL 4. Juryleden en een orkestleider, Jeroen Rietbergen (inmiddels naar de VS gevlucht), die in de coulissen kandidates lichamelijk inspecteerden. Knalidool Marco Borsato die vooral minderjarige talenten enthousiast ‘coachte’. Knuffel-marokkaan Ali B. die zijn bijnaam iets te letterlijk opvatte. Ronny Vidts berichtte al uitvoerig over de kwestie. Misschien is het nuttig om een en ander in een breder kader te plaatsen.

I want you

Grensoverschrijdend? Ja, het gaat over mannen die hun macht gebruiken/misbruiken als scherprechters in een modern Keizer Nero-verhaal: als ze tijdens de vertolking van het liedje op de ‘I Want You’-knop meppen, zwiept hun stoel 180 graden naar de kandidaat, onder euforisch gejuich van het publiek.

Na deze blind audition volgt een ingewikkelde procedure van battles, steals, knockouts, ik bespaar u de verdere uitleg, maar punt is dat de relatie tussen het geselecteerde talent en de individuele coach (die ze zelf mag kiezen), dé clou van het programma is: I want you, de naam van de duwknop zegt al iets.

 

het format is gemaakt voor domme blondjes. Dit gaat om show en glitter, en hoe zich in dit fake-universum te bewegen

Men moet zich de vraag stellen wat voor soort mensen hieraan deelnemen. Heel eerlijk: het format is gemaakt voor domme blondjes. Dit gaat om show en glitter, en hoe zich in dit fake-universum te bewegen. Wie deze wereld binnen treedt, moet beseffen dat uiterlijkheid en onmiddellijke perceptie het enige zijn wat ertoe doet. Bij de ‘uitstraling’ die je moet hebben, hoort een flinke dosis sociale vlotheid, communicatieve tools, jezelf kunnen ‘verkopen’, je alsmaar positief opstellen tegenover je omgeving, de eeuwige glimlach ook als er niets te lachen valt. Heel de setting is dus gericht op overtuigen, overkomen, vanuit je fysieke présence. Voor seuten en nerds is hier geen plaats.

Nu kunt u zeggen: ook domme blondjes hebben recht op respect. Klopt. Maar zo dom om niet te zien dat heel deze hitsige talentenjacht een netjes verpakte vleeskeuring is, kan niemand zijn. Niet eens een examen, een proef na een opleiding, maar een baf! klets tegen die knop, waarna een warme coach je verder gidst naar de onvergankelijke roem. Een droom wordt werkelijkheid, een ster is geboren.

De bedenker en grote baas: John De Mol.

Schone Slaapster

Wat meteen de tweede aanname is die aan zo’n Voice-concept kleeft: het idee dat je talent zomaar kunt ‘ontdekken’. Je hebt gaven van moeder Natuur meegekregen, maar wat doe je ermee? Niet ontwikkelen, school lopen, of de moeilijke weg, het zelf uitzoeken en aan je eigen carrière timmeren, neen, er zit daar ergens een vent in een stoel die maar op een knop moet meppen en het is bingo.

Vooral meisjes moeten wachten op de zwaanridder-coach die hen uit het moeras van de anonimiteit haalt, zowaar een middeleeuws gegeven

Het idee is eigen aan een maatschappij die in zelfverwezenlijking of hard werken niet meer gelooft. In de plaats daarvan lopen er jagers rond die ’talent’ viseren. Headhunters van de leeghoofden sector. Vooral meisjes moeten wachten op de zwaanridder-coach die hen uit het moeras van de anonimiteit haalt, zowaar een middeleeuws gegeven. Dat is in feite de andere zijde van het victimisme, de slachtoffe rmoraal, speciaal net op vrouwen gericht: ze maken hun carrière niet, ze worden ‘ontdekt’ via een vleeskeuring. U lacht, maar huidig Open VLD-kamerlid Goedele Liekens is niet bekend geworden omdat ze een diploma psychologie/seksuologie heeft, doch omdat ze in 1986 het kroontje van Miss België kreeg, en aansluitend als TV-gezicht werd aangezocht.

Deze korte keten is de filosofie die achter alle talentenjachten zit: de noodzaak om als Schone Slaapster te worden wakker gekust door een juryprins die vervolgens je ‘coach’ wordt. Het idee is zo on-emancipatorisch, dat ik niet snap waarom feministen al niet eerder bedenkingen hebben geopperd tegen dat soort formats. Omdat ze zelf te dom zijn natuurlijk, en zich in de MeToo-traditie verkijken op de pure dimensie van ‘grensoverschrijdend gedrag’. Terwijl het fenomeen veel breder is, en Goedele Liekens, nu feministisch boegbeeld en de bekendste experte rond seksuele intimidatie die er in Vlaanderen rondloopt, zelf werd uitverkoren dankzij een tandpasta glimlach en de juiste maten.

Wat meer stekels

Dat nogal wat meisjes – want het gaat toch vooral om het vrouwelijk geslacht – kiezen voor die binnenweg, bewijst dat de stereotypen toch iets dieper zitten dan men aanneemt. Fysieke schoonheid en ‘présence’ blijven criterium nummer één. Ondenkbaar dat een lelijke donder de preselecties zou overleven, al heeft ze een gouden stem: het is uiteindelijk televisie. Mijn respect groeit met de dag voor wie dat traject te min vindt en echt zijn/haar eigen pad uittekent. Zonder jury of coaches. Wat meer stekels, het helpt, echt.

Mijn advies aan jongens én meisjes die echt iets van hun leven willen maken: blijf weg van ’talentenjagers’

Deze bedenkingen zijn nuttig om het slachtofferdiscours rond de belaagde talenten enigszins te relativeren. Mijn advies aan jongens én meisjes die echt iets van hun leven willen maken: blijf weg van ’talentenjagers’. Voor de rest wordt er aan dit soort fenomenen van ‘grensoverschrijdend gedrag’ onevenredig veel aandacht besteed, terwijl onveiligheid op straat en de groepsverkrachting van een minderjarige nauwelijks nog het nieuws halen, zelfs als het slachtoffer zich nadien het leven beneemt nadat de daders doodleuk beelden van hun exploot op de sociale media hadden gegooid.

Dit meisje had niks te kiezen en wilde ook helemaal niet in beeld komen. Er zijn ook nog gewone mensen met een gewone ‘voice’, die niet gehoord wordt als dat moet. Iets om over na te denken in het grote pretuniversum van John De Mol.

Johan Sanctorum

CORONA, DELTA, OMIKROM

& CENSUUR VRIJE

STRICT PERSOONLO-IJKE COMMENTAAR

*

De samenleving inderdaad lijkt in niets op…. Een pijp. Vresdesmarchen door een moe getergde bevolking worden gekaapt door (uitgekochtr?) relschoppers die willen dat de mensen ‘in hun kot blijven’. Echte wetenschappers die de door de Media aangestelde (‘Experten’ tegenspreken, worden doodgzwegen en belachelijk gemakt. En dan het ‘Virus’ zelf: die is ineens het doden zo beu als kouwe pap. Wat hoesten en niezen, zoals in Grootvaders tijd, toen er elke winter weer zo’n griepke voor even de streek teistrde…

Ach, ‘Memories are made of this’….

Ondertussen worden zo onopvallend mogelijk de messes geslepen om elkaar te lijf te gaan.

Morgen zien we dan wel weer.

*

Digithalys

Geen opmerkingen: