.
MAANDAG 29 NOVEMBER 2021
*
PULP-PRS REGIME EN JA-KNIK –TV, TROUWE HIELENLIKKERS VAN
DE RATTENVANGER VAN HAMELN: RECHT NAAR DE ZELFVERNIETIGING *
INLEIDING: EIGEN MENING.
OVERGENOMEN TEKSTEN ZIJN
INSPIRATIE- BRONNEN
*
500747 – NA DE BRXIT EINDELIJK OOK NU DE FLANXIT?
*
I N H O U D
Geleerde Hoge Pieten, zo leert ons de ervaring, laten – uitt lijfsbehoud voor een goed fevulde portemonnee? – meestal noot het achterste van hun tong zien. Ze laten het liever aan anderen over om de kooltjes uit het vuur te halen. Waarna ze hun handen aan dat nieuwe vuur wel zullen verwarmen.
Filippe De Winter uitgezonderd misschien, maar die wordt daarvoor dan ook in het verdomhoekke gezet. Toch bij de Regime Pers, maar zeker niet bij de gewone Burger, en al zeker niet bij zijn vrienden van het Vlaams Belang.
Een Vlaams Beang dat toch ons aller belang zou moeten zijn….
Zelf ben ik in priciepe als economist te veel REALIST om waar dan ook ‘Lid’ van te zijn. Ik steun wie steun verdient, en breek af wie dat zelf uitlokt om er beter van te worden door anderen in de blubbrr te helpen…
De gewone ‘anderstalige’ medemens in dit Klotelaand, de zwijgende meerderheid dus, verdient onze sympathie, maar hun corrupte politieke voortrekkers verdienen de galg. Om daar te blijven bengelen tot ze geleerd hebben dat hun handen dienen om te werken en niet om te graaien…
‘IN DE DRIE DEELSTATEN’
foto: ©Voka
**
NOOD AAN NIEUWE ECONOMISCHE BELEIDSRECEPTEN
Bart Van Craeynest : 29/11/2021
*
Vlaanderen, Wallonië en Brussel kennen belangrijke economische verschillen die niet altijd weerspiegeld zijn in een ander beleid. Bart Van Craeynest, hoofeconoom bij VOKA, schreef een interessant stuk over de economische verschillen tussen de deelstaten in België. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Van Craeynest meer uitleg over de richting naar groei voor de drie deelstaten.
Economische groei en arbeidsmarkt
De drie deelstaten blijven economisch met elkaar verbonden maar toch blijven de economische verschillen niet zonder gevolgen, zegt Van Craeynest. Op vlak van economische groei gaat Vlaanderen er bijvoorbeeld veel sterker op vooruit dan de andere regio’s. ‘Het verschil in economische activiteit is daardoor opgelopen tot 40%.’ Dit blijft niet zonder gevolgen op vlak van welvaart en de politieke realiteit.
Wallonië en Brussel behoren tot de zwaksten in Europa wat de arbeidsmarkt betreft. Vlaanderen scoort gemiddeld. Wallonië en Brussel kunnen vergeleken worden met Spaanse en Griekse regio’s, die niet meteen uitblinken in economische performantie, benadrukt Van Craeynest. In Wallonië is meer dan één op drie niet actief op de arbeidsmarkt, wat gevolgen heeft voor de welvaart. ‘Het aanpakken van de werkloosheid vraagt een andere beleids aanpak.’
Nood aan nieuwe recepten
Vlaanderen mag dan wel beter scoren op vlak van arbeidsmarkt dan Brussel en Wallonië, toch is er nog ruimte voor verbetering. Wat export en innovatie betreft behoort Vlaanderen tot de beste van de Europese klas maar wat arbeidsmarkt betreft is dat niet het geval, zegt Van Craeynest. ‘Vlaanderen laat veel potentieel liggen bij grote groepen niet-actieven.’ Verder stoppen we in Vlaanderen ook nog steeds te vroeg met werken. Vlaanderen moet minder vergelijken met Brussel en Wallonië en meer het voorbeeld volgen van de beste regio’s in Europa.
De nood aan eigen recepten is zeer duidelijk
Wat Vlaanderen echter parten speelt zijn de beperkte bevoegdheden inzake arbeidsmarkt. De nood aan eigen recepten is zeer duidelijk, benadrukt Van Craeynest. De verschillen in economische realiteit tussen de deelstaten is te groot om dit op te lossen met een uniform beleid. Bovendien wordt de kloof alleen maar groter.
Belangrijke partners
De nood aan een gedifferentieerde beleidsaanpak betekent niet dat de drie regio’s lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Voor zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië geldt dat de andere twee regio’s veruit de belangrijkste handels partners zijn. Vlaanderen heeft er dus alle belang bij dat Brussel en Wallonië het economisch goed doen, zegt Van Craeynest. Ook aan Waalse kant wordt het duidelijke dat de huidige aanpak geen verbetering brengt. ‘De tools moeten in eigen handen komen gekoppeld aan eigen financiële verantwoordelijkheid.’ Een andere beleidsaanpak op niveau van de regio’s zal ook Wallonië en Brussel ten goede komen.
Financiële responsabilisering
Het gewicht van de overheid in economische activiteit verschilt sterk tussen de regio’s. In Vlaanderen bedraagt het overheids aandeel 18% terwijl dit in Wallonië oploopt tot 27%, dat is het hoogste van alle Europese regio’s. Het hoge overheids aandeel in economische activiteiten in Wallonië valt te verklaren doordat er geen financiële responsabilisering is, zegt Van Craeynest. Een groot deel wordt opgevangen door de federale sociale zekerheid. Volgens Van Craeynest moet dit veranderen en moet het mogelijk worden voor een regio om de financiële vruchten te plukken van een eigen doeltreffend economisch beleid.
Economische verschillen en armoede
De economische verschillen tussen regio’s hebben gevolgen voor de welvaart. De armoedecijfers in Wallonië en Brussel zijn veel hoger dan in Vlaanderen. Economische vooruitgang heeft dus belangrijke implicaties voor de gehele maatschappij, benadrukt Van Craeynest. De cijfers zijn wat ze zijn en uiteraard kan er dan nog discussie ontstaan over welke aanpak dit vereist. Maar volgens Van Craeynest moet er zeker nagedacht worden over het in handen nemen van eigen tools gekoppeld aan financiële responsabilisering. ‘Sommige beleidskeuzes die worden voorgesteld aan Waalse en Brusselse kant werken gewoon niet.’
David Geens
CORONA & CENSUUR
VRIJE COMMENTAAR
*
En zo is het tijd geworden où weer ’n beetje meer uit de anonimiteit te treden. Zich verschuilen achter ‘n ‘alias’ is niet goed voor de vriendschap, maar het voorkomt wl een en ander vanwege de Linkies. Of erger, van de getabbaarderde gehersenspoelde Import-Europeanen. Zouden dieniet beter- met gezinshereniging en al: de kinderen hebben u gestudeerd – naar het Land van Herkomst terigkeren, om daar welvaart, orde netheid te verspreiden? Weten die kwiestenbiebels dan niet hoe onschatbaar groot daar de bodemschatten zijn? Hoeveel handen er daar smachten naar een eerlijk verdiende bete broods bedelen?
Zo gauw Vlaanderen op eigen poten staat, moet zoiets de zin en de doelstellingh worden van wat nu met veel grootheodi
swaaznin ‘Ontwikkelingshulp’ wordt geoemd. Maar waarvan de fondsen terecht komen in de zakken van ‘de maatjes’ aldaar?
De meeste lezers zullen ondertussen wel al door hebben, dat ondergetekende al la,g geen 3 x 7 meer is. Al moet ik mezelf soms wel eens in de neus knijpen om mij dat te realiseren.
Als slechtziende bejaarde vindt U me dus in een Bejaardentehuis. Bij manier van spreken op een paar 100 meter van de Laatste Rustplaats van Stijn Streuvels en Priester-Dichter Hugo Verriest. En dat, LL, schept nen band….
Over de winterse tuin, in de jaren 14 ooit eigendom van de Here van Wielant, Leider van Het Brugse Vrije, door het venster - wordt gezegd - is de kerktoren van Ingooigen te zien, ‘tussen het groen der bomen’…
Te mooi om waar te zijn.
Het is noch min noch meer de Liefde die mij –zwaar beperkt - hier bindt. Want ik wil Vrouiwlief dat niet aandoen, om dag en nacht kindermeid voor mij te spelen. Hier is de bediening hemels…
En och ja, wat is daar nu aan, aan iemand die de godganse dag aan zijn scherm gebonden is, met schrijftekens zo groot als een kerk…
Samengebvat kan ik stellen, dat in mijn toestand, ‘dat va de Hemel hierboen alle tijd van de wereld heeft’..
Tot de volgende…
*
Digithalys
Geen opmerkingen:
Een reactie posten