donderdag 26 mei 2016

3407

*
DAGKLZPPER
De ‘Dagklapper’ die hier elke dag verschijnt, is Roularta, via ‘t getrouwe ’t Scheldt stoemelings gekopieerd. Door die gewoonte over te nemen hoop ik hen en der ook wel lezers voor ‘tSCHELDT te bekoren, maar ik doe het in de eerste plaats om onze rijke Christelijke & Vlaamse Cultuur in het zonnetje van elke dag te zetten.
***
Donderdag 26 mei
Zon 5u40-21u40
H Filip Neri
*
*
*
*
Ziet de man zitten, met een bijna leeg glas voor hem. Noch half leeg, noch half vol. Maar zo goed als leeg. Tijd om recht te staan en stilletjes weg te gaan. Terug naar de Grote Leegte waar hij ooit is uit voort gekomen.
Sic transit gloria mundi: ook dat is een Latijns spreekwoord. De man, ooit verhoopt als Vlaanderens Grootste Zoon, heeft het alleen geschopt tot een der hoogste Leiders van de Lagere Klasse: de Burgemeesterssjerp van een grote stad? Zijn verdienste? De Socialisten uit den bak te hebben gebeten. Niet alleen in zijn eigen Stad, maar in heel het land met deze zes regeringen, minus twee: Francofonia. Maar dat is slechts van voorbijgaande aard.
Niet slecht voor een Partijleider, wiens eerste programmapunt de Vlaams Onafhankelijk is/was.
Zijn aanhang kalft af, rapper dan het Poolijs smelt. ’t Kan zijn dat enkele kiezers het origineel weer verkiezen boven de namaak, al moet men altijd voorzichtig zijn met overlopers.
Tegenover de Halve Tsjeef (want uit die school) zet ik enerzijds de klare kijk van het VB op de samenleving, en kijk ik anderzijds uit naar de toekomst. Liefst zonder daar omheen een halve mythe op te bouwen.
Kijk: al eens gedacht welke rijkdom we anders niet zouden moeten weggeven, moesten wij die jaarlijkse ‘transfers’ in eigen zakken mogen transfereren? Moesten wij, in afwachting dat we ze ooit weer buiten krijgen, al die vreemdelingen inderdaad als vreemdelingen beginnen te behandelen? D.i. ze alleen voorzien van het allernood-zakelijkste, zodat de eigen mensen er beter van worden, en niet de soort die ons straks naar de keel zal vliegen.
Model Helvetia. Made in Flanders. Niet meer met woorden de welvarendste, maar in de feiten.
Den fata morgana à la DeWever & C° heeft namelijk als elke fata morgana, de kwalijke eigenschap dat ze, naarmate men die nadert, in het luchtledige vergaat. Want het is maar de luchtspiegeling van wat ‘t zou kunnen zijn.
Hopelijk duurt de doodstrijd niet lang meer, en worden wij vervroegd ‘ter urne’ geroepen. Wat mij betreft; liefst op de goeie ouderwetse manier, bij zitten en rechtstaan. Wie zit, maar blijven slapen. Wie rechtstaat zal Vlaanderen opstoten in de Vaart der Volkeren.
Al eens meer luisteren naar van Rijswijck, daar waar hij zingt van geen groten der aarde te vleien. Wat recht was en schoon joeg zijn boezem in brand, en niet de Mammon.
*
*

*
GEPLUKT BIJ
*
*
De Wever kritisch voor eigen coalitie: ‘Straalt geen ambitie uit’
*
Bart De Wever heeft vrijdagavond uitgehaald naar de federale regering en de coalitie, waar de N-VA-voorzitter met zijn partij deel van uitmaakt. ‘Ze straalt geen collectieve ambitie uit’, aldus de Antwerpse burgemeester na een nieuwe woelige week.
Het stormt binnen de federale regering. De rampzalige peiling van woensdag heeft nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt wat al een hele tijd duidelijk is: zo kan het niet verder. Het onderlinge geruzie moet dringend stoppen, beseffen alle regeringspartijen.
Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever is zich bewust van de benarde situatie. ‘De federale coalitie schiet op dit moment heel erg tekort’, zei de Antwerpse burgemeester vrijdagavond in De Afspraak op Canvas. ‘We zitten in een perfecte storm. Er zijn heel veel zaken die op hetzelfde moment opgelost moeten worden.’
Geen geld
‘We moeten heel veel investeren, maar er is geen geld. We moeten het overheidsbeslag afbouwen, maar we mogen de belastingen niet verhogen. De competitiviteit moet ook omhoog, dat komt allemaal snel op ons af. De veiligheidscultuur moet opgebouwd worden vanuit het niets en Defensie was bijna dood, dat moet allemaal opnieuw opgebouwd worden. Mensen willen dat natuurlijk het liefst van vandaag op morgen, maar ze willen er zelf niet meer toe bijdragen. Dan wordt het moeilijk.’
De Wever is ook het geruzie binnen de federale regering en de coalitie beu, waardoor de kritiek vanuit de bevolking er niet minder op wordt. ‘De realiteit is minder erg dan hoe het voorgesteld wordt, maar de federale coalitie straalt geen collectieve ambitie en geen eensgezindheid uit en dat is nu een van de grootste problemen. Ze falen in het schetsen van perspectief.’
Een failed state is België overigens niet, vindt De Wever, wel een failed nation. ‘Het land bestaat uit twee democratieën, dus het kan allemaal efficiënter.’ Daarbij pleit De Wever nog eens voor een confederale staat.
*
 
*
O juist, we moeten het hebben van ‘positieve ambitie’, een nu eenmaal totaal ontbrekende hoedanigheid van de drie ‘Staatsdragende Partijen’‘ die het Land in de late halve eeuw naar de vernieling hebben geregeerd.
Een partij waar de daadkracht in de vitrine ligt, wordt als ‘populistisch’ afgedaan, wat ook de werkelijke betekenis van dat woord ook mag zijn. Maar omdat het als een scheldwoord komt uit de mond van ‘Slecht Slinkx’ wordt het zo maar overgenomen. Al vraag ik me af, wat er slecht kan zijn, aan de gunst van het Volk.
Nee, da’s juist? In de USSR en zelfs nu heden ten dage worden dergelijke meningen geweerd en zelfs bestraft. Neuzen staan in de richting die het Politiebureau aanwijst.
Neen, Bartje lustte bij Anne De Vries ook geen bruine bonen (is maar werkmensenkost) en werd dan ook zonder eten van tafel verjaagd.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: