dinsdag 3 maart 2009

WAQLLONIE ELDORADO DER LAGE LANDEN

Nieuw (Waals) rapport ontnuchterend voor Waals Gewest
Jan Van de Casteele 02-03-2009


Een vergelijkend rapport van het Waals Gewest met gelijkaardige EU-regio's levert abominabele cijfers op: Wallonië blijft achter in Europa.
De socio-economische raad van het Waals Gewest toont in een lijvig rapport dat het voornemen van Rudy Demotte (PS) om van Wallonië het ‘Eldorado van de lage landen’ te maken nog even een luchtspiegeling zal blijven. Opmerkelijk is dat de studie in De Morgen veel aandacht kreeg (Tine Peeters, 27 feb.), terwijl andere Vlaamse kranten er minder (of geen) aandacht voor hadden.
In een vergelijking met vijftien Europese regio's met een gelijkaardig industrieel verleden scoort Wallonië abominabel. Het Waals Gewest blijft in de schaduw van regio's zoals Baskenland of Nordrhein-Westfalen, die evenzeer worstelen met de overgang van een traditionele industrie naar een ultramoderne kenniseconomie.
Vooral de jeugdwerkloosheid is ronduit dramatisch: gemiddeld ligt de werkloosheidsgraad in de vijftien gebieden bij jongeren op 14 procent, Wallonië klokt af op 28 procent.
Lidstaten binnen de Europese Unie kwamen overeen dat 85 procent van de twintigers op zijn minst een diploma van het secundair onderwijs op zak moet hebben. Vlaanderen haalde dat cijfer al in 2004 en bereikte in 2007 zelfs 87 procent, Wallonië geraakte in datzelfde jaar niet verder dan 79 procent.
De meeste cijfers van de benchmarkstudie dateren van 2005, waardoor de effecten van het Marshallplan - waar Waalse politici graag mee zwaaien - nog niet meegerekend zijn. Jean-Pierre Dawance, de hoofdauteur van de studie, waarschuwt wel dat de huidige recessie van de doelstellingen van het Marshallplan een utopie zal maken. ‘Die doelstellingen moeten vanaf nu beschouwd worden als idealen’, meent Dawance. Vlaanderen wordt trouwens doorheen de hele studie gepresenteerd als de strever van de klas, waar Wallonië van moet afkijken, kopiëren en vooral veel leren.
Inkomen
Het gemiddeld inkomen ligt in Wallonië bijna 12 procent lager dan in Vlaanderen. Als België honderd punten scoort op de welvaartsschaal, situeert Vlaanderen zich op 106, Wallonië op 94 en Brussel op 85.
Armoede
In het Waals Gewest riskeert één kind op de vijf in aanraking te komen met armoede, een op de zes Walen leeft onder de armoedegrens (17 procent) of moet rondkomen met een maandelijks inkomen van maximaal 860 euro. In Vlaanderen zit 11,4 procent van de inwoners onder de armoedegrens.
Leefloon
De cijfers over de leefloners zijn even onthutsend: een derde van de Waalse leefloners is jonger dan vijfentwintig, terwijl dat in Brussel en Vlaanderen respectievelijk 25,7 en 26,4 procent bedraagt. Vooral alleenstaanden - in Wallonië bestaat één huishouden op drie uit één persoon - dreigen onder de armoedegrens te belanden.
Brond Doorbraak
Vlaamse werkloosheid stijgt met 15 procent
BRUSSEL - Vlaanderen telde eind februari 189.226 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 15,3 pct meer dan februari vorig jaar. Dat heeft Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke maandag bekendgemaakt.
In januari was er een stijging van het aantal werkzoekenden met 9,8 pct. Er is dus een sterke verdere toename.

Er waren uitschieters bij de jongeren van +31,2 procent en bij de mannen van +24,9 procent, zo blijkt uit de werkzoekendencijfers.

In januari was er een stijging van het aantal werkzoekenden met 9,8 pct. Er is dus een sterke verdere toename. De werkloosheidsgraad kwam uit op 6,59 pct (6,18 pct bij de mannen, 7,08 pct bij de vrouwen).

Er was een stijging met 14,9 pct van het aantal werkzoekenden met een aanvraag tot uitkering. Door de crisis werven de bedrijven zuiniger aan, waardoor jonge schoolverlaters minder vlot doorstromen naar de arbeidsmarkt. Het aantal jongeren in wachttijd steeg bijgevolg 31,6 pct.

Het aantal mannelijke werkzoekenden steeg 24,9 pct, bij de vrouwen is dat 6,5 pct. Mannen werken meer dan vrouwen in conjunctuurgevoelige sectoren. Ook het succes van de dienstencheques verklaart het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke werkloosheid.

Bij de jongeren (-25) is er een stijging van het aantal werkzoekenden met 31,2 pct. Bedrijven die mensen ontslaan, kiezen het vaakst voor tijdelijke en recent aangeworven werknemers, waar jongeren oververtegenwoordigd zijn. Bij de middenleeftijdsgroep (25-50) bedraagt de stijging 15 pct, bij de plus 50-jarigen is dat 5,1 pct.

Als gekeken wordt naar studieniveau, was er een stijging van 13,1 pct bij de laaggeschoolden, van 18,1 pct bij de middengeschoolden en van 17 pct bij de hooggeschoolden.

De conjuncturele ommezwaai vertaalt zich ook in de oplopende kortdurige werkloosheid (+26,1 pct). De middellange werkloosheid steeg 24,8 pct. Voorlopig daalt de zeer langdurige werkloosheid nog wel (-8,2 pct).

De toename van het aantal werkzoekenden is het grootst in Limburg (+20,8 pct) en West-Vlaanderen (+17,2 pct), provincies met een belangrijke industriële tewerkstelling.

Voor minister Vandenbroucke onderstrepen de cijfers dat actie hard nodig is, in het arbeidsmarktbeleid en door het versnellen van investeringsprogramma's. Hij is tevreden dat de Vlaamse regering op zijn vraag een task force heeft opgericht die investeringen op de voet zal opvolgen.
wle (BELGA)
Bron NB (Biz)

Geen opmerkingen: