zondag 15 mei 2016

3381

***
Zondag 15 mei
Zon 5u53-21u26
Hoogfeest van Pinksteren
H Isidoor, patroon van de landbouwers
*
**
*
Weer kan ik kort zijn over die ‘hernieuwbare energie’ in Coburgia. Dat is een probleem zoals de Goddelijke Drievuldigheid: is die er nu, zijn ze ermee bezig, of is ze er niet: Tjeven, BDWërs en Blauwe Geschelpten. Ja ze zijn er, maar doen ze ook iets? De nek uitsteken is veel te riskant voor alle verkiezingen die er zijn of die er nog moeten komen.
Als men enerzijds geloof blijft hechten aan het sprookje van de kapotte ozonlaag (later onwaar gebleken, lees: gelogen) komt men anderzijds terecht in ‘de Opwarming van de Aarde’. Waardoor het Poolijs zou smelten, de zeespiegel daardoor zou stijgen, en we allemaal zouden verdrinken. Allemaal bewezen als uit de duim gezogen. Gelogen dus.
Dat deden onze verre voorouders ook: de normale verschijnselen in de natuur als zeer onheilspellend uitleggen. Ze schreven die zelfs toe aan de Goden die zogezegd ‘vergramd’ waren. De volksmenners van toen deden dat, net als die van nu. Deels uit frustratie, deels als gordijn voor hun falen. Net als het dreigen van Pastoors vroeger, met hel en duivel. Gewoon, net als nu de klimatologen, om de mensen braaf en dom te houden.
Ondergetekende is een buitenmens met hart en ziel, en net als mijn leefomgeving, de anderen, zie en onderga ik het wisselen der seizoenen. Ik moet zeggen, er zijn er geen 2 die op mekaar lijken. Ze zijn alvast nooit wat ze zouden moeten zijn: te droog, te nat, te koud, te warm. Vriezen, dooien, regenen, zonnebrand: we kunnen er hoogstens om metteren. Zonder merkbaar resultaat.
Dat alles natuurlijk op voorwaarde dat de mens er zijn poten van afhoudt. Anders worden ‘de Goden’ weer vergramd. En komt de uitleg dat de aarde naar de cloten gaat.
Daarom zeg ik, samen met Meester Krekel uit ‘Johannes en Windekind’ die in de duinen les gaf aan de krekeljeugd, dat er geen andere duinen zijn dan de hunne. En al wie dat anders zegt, die liegen.
Allez, ik wil maar zeggen, dat ik me daar niet zal mee bemoeien, als in andere duinen klimato-ge-logen voorkomen, die zoals hun naam zegt, nooit liegen. Want ze beweren dat volgens hen de hemel zal instorten en wij er allemaal zullen onder zitten.

Wat ik dan weer wèl weet, is (omdat ik het dagelijks zie voor mijn eigen ogen), dat hier in Centraal Italia door iedere Gemeente, hoe klein ook, op verlaten plaatsen, massaal, wat zeg ik, gigantische zonnecel-velden zijn aangelegd. En wees maar gerust dat die goed zijn voor de keela (de adem), de borsta (de longen) en de buiko (de transit). Ik moet daar niet veel van kennen: het beste bewijs is onze dalende elektriciteits factuur!
*
Uit de Italiaanse gazet van vandaag.
*
 
*
GEPLUKT BIJ
*
Het Vlaams energiebeleid is een knoeiboeltje
*
Turtelboom is weg. Die is gaan dansen. De liberalen wilden na Annemie ook nog hun Turteltaks kwijt door hem in de schoot van CD&V en N-VA te dumpen. Annuleer die geplande biomassacentrale in Gent en gebruik de daarvoor voorziene 2,4 miljard sub-sidies om de energietaks te verlagen, probeerde voorzitter Gwendolyn Rutten. Bij CD&V en N-VA zijn ze natuurlijk ook niet van gisteren. Ze schrapten zelf de subsidie. Bart Tommelein, de opvolger van Turtelboom, kon alleen maar knikken.
Rutten had het nog niet begrepen. Ook de twee miljard subsidies voor Langerlo-Genk moeten we schrappen. “Subsidies terug naar de mensen”, klonk het dinsdagochtend. Ook daar komen vodden van. Het Vlaams energie-beleid is een knoeiboeltje, van zonnepanelen over kerncentrales tot biomassa. Van de zotte utopieën van Groen tot de vermaledijde Tur-teltaks.

Fossiele ecologisten
Op de klimaattop in Parijs werd ons land door opgewonden ecologisten ‘fossiel van de dag’ genoemd. Is dat terecht? In de Climate Change Performance Index staat België toch maar netjes op de 14de plaats op een lijst van 58 landen. “Niet slecht voor een fossiel toch?”, merkte Tim Pauwels fijntjes op in De Zevende Dag. In geen enkel land ter wereld steeg in de jongste vijf jaar het aandeel van groene energie zo fel (88 procent) als bij ons. De prijs kwam van Climate Action Network, door Jean-Marie Dedecker ooit “een groene muizenkolonie van ngo’s” genoemd.
Onder druk van zo’n muizenkolonie joegen Steve Stevaert en later Freya Van den Bossche (sp.a) de eerste golf van waanzin door het Vlaamse klimaatbeleid. Aan de door haar ingestelde massale subsidies voor “alternatieve” energie mocht niet meer worden geraakt, ook niet toen die zonnepanelen almaar goedkoper werden en het Kapitaal zich op die prooi gooide. Er zijn veel te lang royale subsidies uitbetaald. Zonnepanelen waren vooral bingo voor wie slim en vlug is.
Enkele jaren geleden volgde dan een tweede golf van waanzin: overdadige en overhaaste steun aan de biomassacentrales. Niet te vergeten: aanvankelijk ook door Greanpeace en andere ecologisten gepromoot. Tot bleek dat ook die peperduur zijn en minder klimaatneutraal dan gedacht.
Iedereen schuldig
Toen de socialist Stevaert in 2002 het systeem van groenestroomcertificaten invoerde, was dat wellicht één van vondsten om Agalev overbodig te maken, wat bij de verkiezingen van 2003 aardig lukte. De paars-groene regeringen Dewael en Somers bouwden het systeem uit, de daaropvolgende regeringen (Leterme, Peeters I en II) nog meer. De Freyaput werd almaar dieper. Annemie Turtel-boom liet zich in 2014 als minister van Ener-gie makkelijk in de Vlaamse regering inkapselen, ook al kreeg ze een vergiftigd dossier op de schoot. Volgens De Morgen deed ze dat “zot van glorie en met een broek vol goesting”.
Biomassa en kernenergie
De jongste jaren verslikte de Overheid zich in nog een tweede dossier: dat van de steun aan de biomassacentrales, het verhoopte alternatief voor kernreactoren. Die produceren wél dag én nacht energie en wekken zowat de helft van alle groene stroom op. Maar ook biomassa is geen wonderoplossing. Hout versnipperen, uit andere continenten met dieselboten trans-porteren en opstoken zorgt voor energie, maar ook voor uitstoot.
De Electrabelcentrale Max Green in Gent werd jaarlijks zowat 110 miljoen euro beloofd en dat gedurende 15 jaar. Nieuwe biomassa-mastodonten in Gent en Langerlo-Genk (waar houtpellets steenkool zouden vervangen) zouden straks samen – jaarlijks - een subsidie-infuus van 400 miljoen euro krijgen. Turtelboom noemde dat onlangs “crapuleus”. “Freya Van den Bossche (sp.a), die deze subsidie goedkeurde, zou het schaamrood op de wan-gen moeten hebben”. “Complete waanzin”, ontdekte plots ook Gwendolyn Rutten. Haar Gentse partijtoppers, Matthias De Clercq op kop, denken daar anders over…
Om het licht te laten branden is er nog de kernenergie, een (federale) materie waarover de meningen - ook binnen de partijen – al jaren verdeeld zijn. Afbouwen, sluiten, of toch weer niet, brandjes blussen en scheuren dichten, het beleid werd een zootje. De regering Di Rupo (eind 2012) koos voor een kernuitstap, maar de reactor Tihange werd langer opengehou-den om stroompannes te voorkomen. In 2014 beslist de nieuwe regering Michel om ook Doel 1 en 2 niet te stoppen.
Van kwaad naar erger
Ondertussen bleven de facturen voor de overheid oplopen. Turtelboom wou/moest de put dempen. Ze botste op muren, ook in liberale kringen. De uitgaven reduceren (a) door subsidies aan de biomassa te schrappen, dat lukte haar niet meteen. De inkomsten verhogen (b) door een energietaks in te voeren dan maar? Dat lukte wel, maar ze joeg zo wel de gewone Vlaming, veel middenstanders én kleine ondernemers tegen zich in het harnas. De Freyaput werd een Turteltaks. Griezelig voor haar en voor de liberalen. De Turteltaks was een synoniem voor onrecht geworden.
Daarom moest Tutelboom weg. Dat ze ooit tot de CVP behoorde zijn een deel van haar liberale collega’s nooit vergeten. Ze werd dus afgeschud als het symbool van fiscaal en electoraal onheil. “Kaltgestellt”, zei Ivan De Vadder. Maar dat onheil, daar had de hele partij mee voor gezorgd. Dat Open Vld sinds 2007 krimpt, was niet de schuld van Turtelboom. De partij kreeg in juni 2010 maar 13,6 procent van de stemmen. De recentste peilingen waren rampzalig: 12,6 in december (RTBf), 12,5 procent in januari (VTM), 14 procent in maart (VRT), 13,3 procent in april (RTBf). Maar de burger is ongenadig. Haar taks deed pijn. Ze zakte in de populariteitspoll van De Standaard van plaats 10 naar plaats 24. Ook Rutten zakte mee, van plaats 8 naar plaats 14. Signalen…
Volgens alle peilingen deelt ook de N-VA de jongste tijd in de brokken. Misschien moet men daar eens goed onderzoeken of de partijkeuzes in het energiedossier daar iets mee te maken hebben.
Alternatieven
Waren er geen alternatieven? Natuurlijk wel. Men had de taks over langere tijd kunnen spreiden. Verteerbaarder en rechtvaardiger.
Maar men had vooral de taks “socialer” kunnen verdelen. Een niet al te verstandige minderheid van de burgers jankt bij elke belasting. Een overgrote meerderheid wil vast solidair zijn, ook om fouten van het verleden recht te zetten, maar dan moeten de inspanningen wel billijk worden verdeeld.
Commerciële zonnepanelenparken, eige-naars van biomassa- en kerncentrales mogen woekerrendementen halen. “Garnalen betalen, grote vissen zwemmen weg”, aldus Peter Mer-tens (PvdA). Op dit punt heeft hij gelijk, wat Open Vld en N-VA ook mogen zeggen.

Wat had men nog kunnen doen? Nadrukkelijker afstand nemen van de zotte utopieën van sommige ecologisten.
Met zonnepanelen en windmolens redden we het niet. “Alleen wie een beetje gek is, investeert nog in dure groene technologieën”, schreef Jeroen Van Horenbeek in De Morgen. Zo had men ook de Europese klimaatdoelstellingen kunnen relativeren.

Tegen 2020 zou het aandeel van hernieuwbare energie moeten worden verdubbeld. Maar Europa is God niet.
Als staten de Europese “normen” inzake schuld en begrotingstekort niet halen, wordt daar een mouw aan gepast. Zou dat voor klimaatdoelstellingen anders zijn? De klimaatactivisten mogen best lawaai maken, we hoeven dat nog niet meteen muziek te vinden.
Het lijkt erop dat biomassacentrales nu de doodsteek krijgen, al was het maar omdat ze om meerdere redenen onfris zijn (maffiabanden leveranciers, financiële problemen uitbaters).
Maar daarna start weer het politieke gedoe over de bestemming van vrijgekomen centen. Uitkijken of en hoe N-VA en CD&V het monstertje van de Turteltaks nu keren. En uitkijken of ze zich door de klimaatfanatici nog maar eens een nieuw monstertje in de schoot laten leggen.
AnjA Pieters
*
*
Vindt U ook niet: Pallieterke lezen is altijd een beetje thuiskomen. En dat is een gevoel dat voor slechts een kleine bijdrage ook U te beurt kan vallen. Abonnementen en administratie:
Aanvaard deze tip voor Uw Pinksteren, als een van die vurige tongen die levenslang als surprise van heel Uw omgeving boven Uw verstand zal staan flikkeren.
Tot slot: vindt U ook niet, dat de Nieuwe Vlaamse Arrogantie na twee jaar niet alleen aan de verwachtingen niet voldoet, maar dat ze - in het belang van het Land, zoals de Tjeven altijd plachten te zeggen - ***
Als bewijs van tolerantie. Een beetje al te gemakkelijk toegeven aan allerlei lobbyisten. Dat is niet regeren in ons belang, maar in dat van hun eigen zichzelf. Zekerlijk niet in het algemeen… Vlaams Belang.
Alles wordt opgeschreven, en de afrekening voor al dat getalm is al serieus opgelopen.
O Ja, nòg iets voor ik het vergeet. ‘t Pallieterke wil alle ooit verschenen nummers digitaliseren en doet een warme oproep voor steun. Elke financiële steun is welkom op rekeningnummer BE63 7360 1247 8308 (BIC KRED-BEBB), van de Vrienden van ’t Palieterke vzw, T. de Belderlaan 19, 2240 Zandhoven.
*
(Get) Digitalia
*
*

Geen opmerkingen: