donderdag 7 februari 2013

1205 - MET 7-MIJLS LAARZEN COPERNICUS VOORBIJ


.

1205 - MET 7-MIJLS LAARZEN COPERNICUS VOORBIJ

 

***

 

***

 
Laten we elkaar geen Liesbeeth (*) noemen : zeven-mijls laarzen zijn niet gemaakt om, zoals de persoon van deze afbeelding, te liggen wachten tot de gebraden kwartels U in de mond vallen. Zullen we op deze blog dus ook niet doen. Nu nog minder dan ooit!
De kampen beginnen zich met de dag duidelijker af te tekenen  en het ziet er goed uit (**) : allen tegen één, met als eind-doe voor onsl, de ‘coperniocaanse revolutie’ ver achter ons te laten. De tenoren van iedere partij betrekken nu al hun definitieve hun stellingen en be-oefenen de edele sport van het spierballen-laten-rollen-spel. Die ène partij speelt op ‘overmoed’ en al de anderen lopen in de val, niet beseffend dat ze, door gezamenlijk storm te lopen tegen de wallen van de V-partijen, deze juist daardoor, al maar dikker en sterker maken. Nu ik het zò stel, besef ik ineens dat ze geen andere keuze hebben. Nu nog een Romeinse spreuk, zoals ‘Divide et impera’ er tegenaan gooien, en de klus is zo goed als geklaard. In strategische termen heet dat de vijand de strijd opdringen. Waarlijk een geniale zet voor wie zich dat kan permitteren!
Als men daarbij maar, net als in het schaken, de Koning niet uit het oog verliest, om van hem bijvoorbeeld, een loper te  maken….

(*) Zie onderaan.

(¨¨) In 2014 zullen er zowel regionale, federale als Europese verkiezingen plaats hebben.

***

Ter zake :

Paul Magnette zegt wat De Wever wil horen

Door de Rode Lantaarn van Sankt Pauli

***

Indien de PS per definitie ‘non’ zou zeggen tegen een federale onderhandeling met de N-VA, geeft ze die partij elk alibi om ‘copernicaanse’ stappen te zetten, zelfs buiten of in de marge van het federale kader.

 De lawine aan reacties op de uitspraak van Bart De Wever in De Standaard dat hij geen voorstander is van homo’s met regenboog-T-shirts aan een Antwerps stadsloket, deed het interview ondersneeuwen met de nieuwe PS-voorzitter, Paul Magnette, in De Morgen. Dat komt wellicht omdat de media geen twéé De Wever- of N-VA-rellen in één weekend aankunnen, want Magnettes woorden zijn voor meer dan één interpretatie vatbaar.

Ook al wenst SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte zo vurig dat de regeringspartijen vooral zouden zwijgen over de N-VA, Magnette doet niet anders. Het begint met de kop ‘N-VA vertelt cafépraat’, en het loopt (bijna) een hele pagina door. De PS-voorzitter is duidelijk: ook na 2014 zal er níét met de N-VA geregeerd worden. Al laat hij uitschijnen dat dit alleen door de houding van de N-VA komt: ‘Mensen stemmen voor De Wever omdat ze weten dat hij toch niet gaat besturen’, zegt hij. ‘Hun vijand is het federale niveau.’ Maar de achterzijde van die redenering is dus: de federale coalitievorming van 2014 zal er dus één zonder De Wever zijn.

N-VA incontournable

En dat is natuurlijk de boodschap die Bart De Wever wil horen: de PS die nu al laat verstaan dat het zonder N-VA zal zijn, ongeacht de uitslag van de verkiezingen in 2014. En hoewel Magnette ook uit eigen ervaring spreekt – het was bepaald niet met de grootste appetijt dat de N-VA tijdens de voorbije regeringsvorming mee aan tafel zat – toch lijkt hij in de loop van het gesprek één aspect van 2014 over het hoofd te hebben gezien. Doordat regionale en federale verkiezingen samenvallen, is de kans bijzonder groot dat de verschillende partijhoofdkwartieren gaan streven naar ‘homogene’ coalities: de partijen die in Vlaanderen de regering vormen, zullen de logische partners zijn voor de federale regeringsvorming. En voor Franstalig België geldt precies hetzelfde.

Dus als de N-VA incontournable zal zijn voor Vlaanderen – en die kans is reëel –, is ze dat ook voor België. Ander is er niet alleen geen Belgische maar ook geen Vlaamse regering. En indien de PS per definitie ‘non’ zou zeggen tegen een federale onderhandeling met de N-VA, geeft ze die partij elk alibi om ‘copernicaanse’ stappen te zetten, zelfs buiten of in de marge van het federale kader.

Maar dat alles hangt natuurlijk van de kiezer af. Die geeft zijn stem, die schudt de kaarten. Die bepaalt hoe belangrijk de N-VA en de PS zullen zijn, of net niet. Of bepaalde partijen samen zoveel mogelijk slagen zullen proberen te halen, of er ééntje alleen gaat voor ‘miserie op tafel’.

***

De Geschiedenis staat bol van de verschrikkelijkste veldslagen met de meest onverwachte uitslagen. Denk aan Groeninghe…..
Wie goed opgelet heeft in klas, weet nog alles over Clovis, de heidense Koning der Franken, en Clothildis, zijn zeer Christelijke vrouw. Waarheid of verzinsel : voor de strijd begon sprak hij tot de aanwezige reporters deze gevleugelde woorden, die aldus tot ons zijn gekomen : “God van Clothildis, indien Ge mij de overwinning schenkt, zal ik mij bekeren’. Wat prompt geschiedde. Want Clothildis was een Vlaams-Bourgondische boerendochter, afkomstig van Desselgem, (West Vlaanderen) in een U-bocht van de Leie, heden ten dage gekend als Lambrechts Hof, waar tot na de Franse Revolutie, de Vierschaar gevestigd was.
Er is ook nog een ander verhaal, waarschijnlijk uit een meer Linxe bron, die verhaalt hoe Clovis aan de rand van het bos een edel-hert zag verschijnen, met een vlammend kruis tussen de horens. Ook dat was een niet-mis te verstane boodschap.
Het probleem in de moderne tijd is, dat er geen God meer bestaat om zich naartoe te wenden om hulp. Bij Magnette moet dat zo iets zijn  als ‘Il ne sait plus a quel Dieu se vouer’, want als Vrijmetselaar en Franstalige heeft hij alleen nog François Hollande die in Mali een verzameling Moslim-negers verslaat. BDW daarentegen kan, samen met zijn Liz-a-Bed, koppel vormen voor een nieuw standbeeld in Brugge als Pieter DeConick en Jan Breydel.
Dat laatste durf ik alleen kwijt, omdat den Bart zelf onlangs gewaagde van ‘zware problemen in de private sfeer’…Reden waarvoor hij Pim Fortuyn ter sprake bracht, zegt hij.
Maar je moet niet alles geloven wat de mensen zeggen. Ook dat Desselgems verhaal over Clovis en Clothildis is volgens mij plaatselijke legende, in stand gehouden door dappere jongens van de Heemkundige Kring aldaar.Zaken dus uit een ver verleden, die oncontroleerbaar zijn.
Wat wel controleerbaar is, is de recente geschiedenis ‘Mei ’40) van de Gevechten aan de Leie op die plaats. U kunt er niet naast kijken : op die plaats sneuvelden tevergeefs vele tientallen jonge mannen om die paar morzels vaderlandse grond te verdedigen. Als herinnering staat  daar nu in een haakse bocht van de weg, een patser-voertuig van onbekende afstamming. Hij staat daar op een enorm goed zichtbare maar verkeerde plaats. De verdedigers zaten namelijk aan de overkant. Zo dat de tank de facto het aanvallende Duitse leger uitbeeldt.
JaJa, met glazen bollen en met gedenktekens moet men oppassen! Voor ge ’t weet, zit ge verkeerd!

 

***

(Get) AA 3AB, strijder-schrijver op rust van blog-bubbels. Hij observeert de wriemelende mensenmassa’s en licht op klaarlichte dag het gebeuren bij met een stal-lantaarn. Want hij heeft niet graag dat Breedsmoel-kikkers in zijn zonlicht komen staan.

“Ut mien zunne, of ‘k straal joe, zei de bie”.
 

 

 

Geen opmerkingen: