.
.
De Morgen, Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg hebben het voorbije jaar lezers verloren. Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Standaard en De Tijd verkochten meer exemplaren. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).
Het Nieuwsblad
De grootste winnaar op de krantenmarkt is Het Nieuwsblad, dat het aantal verkochte kranten zag stijgen van 259.643 tot 262.671.
De Standaard
Bij zusterkrant De Standaard steeg de papieren verkoop met bijna 2 procent tot 92.825. Ook de digitale versie van De Standaard doet het goed, met dagelijks 4.147 downloads.
De Tijd
Ook zakenkrant De Tijd wordt steeds vaker digitaal gelezen. De verkoop van de krant daalde met meer dan tweeduizend exemplaren tot 31.939, maar door de 5.591 verkochte digitale kranten is het eindresultaat toch positief.
Het Laatste Nieuws
Het Laatste Nieuws steeg 0,4 procent tot 287.521, waarmee ze de grootste krant van Vlaanderen blijft.
De Morgen
De Morgen kreeg het afgelopen jaar klappen, met dagelijks 52.715 verkochte kranten, tweeduizend minder dan een jaar eerder. De nieuwe digitale versie wordt dagelijks 305 keer gedownload.
Gazet Van Antwerpen
Gazet Van Antwerpen moest meer dan drieduizend exemplaren prijsgeven en verkoopt er nog 96.991.
Het Belang van Limburg
Het Belang van Limburg daalt heel licht tot 97.754. Beide kranten verkopen wel enkele honderden digitale exemplaren meer.
Metro
Metro ten slotte drukt nu dagelijks 132.465 kranten, een stijging met 1.500.
Bij de Franstalige kranten is l'Echo de enige die lezers wint. Alle Franstalige kranten samen verkopen dagelijks 14.000 exemplaren minder dan in 2010. (Belga/EE) Knack
-------------------
Diagonaal herlezen
Ooit waren het de katoenbaronnen en de rijke tapijtfabrikanten. Maar die gazettenboeren zoals hierboven beschreven zijn toch echt de achterlijkste kinkels van allemaal! Ze doen me stuk voor stuk denken aan de commandant van de Costa Concordia, hier vergaan in de omgeving van L’Isola del Giglio (volgens de oude Grieken het Lelie Eiland) : bluf genoeg, 210 meter lang op 35 meter breed, 31 meter boven de zeespiegel in 7 luxueuze verdiepingen : maar recht op de rotsen varen. Ook omdat ze meer met hun knappe Moldavische ‘koeketiene’ bezig waren in hun kajuit dan met hun stuurmanskunst op de brug? Ik mag het hopen!
Laat ze eens op stage gaan op den boerebuiten : daar weet het kleinste kind hoe elke boer moet boeren zodat zijn haar niet door zijn klakke groeit! Eerste en enige regel : geen rapen zaaien als de klanten brood vandoen hebben.
Maar dat gazettenwereldje is geen cruïseschip dat er aan gaat door schuld van slechts één enkele onderwater rotsklip, en ook geen akkerland dat de mensen moet voeden. Dat wereldje is een vloot van onafhankelijke tankers die stelselmatig blijven opstomen onder dezelfde vlag. De vlag van heet eigen grote gelijk. Ho! De bazen zien wel de haven liggen. Ze weten waar drommen volk op hen staat te wachten. Maar ze houden de kaap op een onbestemde verte, in de vaste overtuiging dat de massa hen uiteindelijk wel zal zal achternahollen….
Ze hopen de kaap te ronden richting Halve Maan…in de vaste overtuiging dat de petrol-mensen in hun harems zitten te wachten op de overgave.
Mij brengt het een krop in de keel, als er op het scherm berichten komen van die ‘waterstof-centrale’ in de Antwerpse haven : eindproduct : twee keer energie onder de vorm van elektriciteit en van warmte, met als restproduct…drinkbaar water. Het beeld is compleet : de papieren dagbladwereld is, samen met de petrol, met vastgeroeste stuurinrichting, aan het opstomen naar de voltooid verleden tijd : de lezers weten dat nu voortaan alles draait op…Internet en Waterstof….
Moest ik nu maar weten welke Heilige gespecialiseerd is in die twee zaken, ik zou mij op staande voet tot die eredienst bekeren!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten