vrijdag 26 juni 2009

COBURG DYNASTIE

ARCHIEVEN ZIJN LEVENSBRONNEN

Leopold II wilde Nederland binnenvallen

Leopold II (1835-1909) wilde Nederland binnenvallen schrijft de christelijk geïnspireerde krant Nederlands Dagblad vandaag. De krant onderzocht documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel. Die werden gevonden door de Vlaamse journalist en historicus Kris Clerckx. Bij de Belgische "revolutie" in 1830 had België zich van Nederland afgescheurd.

De tweede Belgische koning Leopold stuurde spionagemissies om de Nederlandse militaire kracht in kaart te brengen, stelde een aanvalsplan op en zette een topdiplomaat in om de goedkeuring van grootmacht Frankrijk te verwerven.

In paar dagen Amsterdam veroveren
Het Belgische leger moest Nederland bij verrassing nemen en liefst binnen een paar dagen Amsterdam veroveren, "zodat het nieuws van de aanval gelijktijdig komt met het nieuws van de overgave (door Nederland). Het Europese evenwicht blijft zo behouden", zo beschrijft Clerckx de aanvalsplannen in een nieuw boek over Leopold II.

Wat betreft de troepensterkte moest de verovering van Nederland geen probleem zijn, zo meldde een spionagemissie aan Leopold in 1854. Het Belgische leger telde 2.127 officieren, het Nederlandse slechts 1.397 - en dat waren volgens de spionnen nog vooral oude mannen.

Het budget van het Belgische Ministerie van Oorlog bedroeg ruim 34 miljoen goudfranken, het budget van Nederland slechts 29,6 miljoen. Bovendien ging van het Nederlandse budget meer dan 10 miljoen naar de marine, die bij een Belgische invasie volkomen nutteloos zou zijn.

"Fel verzet door Nederlandse vaderlandsliefde"
Kolonel Chauchet, de hoogste militair in de spionagemissie, constateerde echter dat de forten van de Hollandse Waterlinie goed onderhouden waren, en, misschien nog belangrijker, dat de vaderlandsliefde van de Nederlanders hen tot fel verzet zou bewegen. Leopold rekende er daarentegen op dat de rooms-katholieken in Nederland in opstand zouden komen als hij het land binnenviel.

Dat het plan uiteindelijk niet werd uitgevoerd, lijkt te danken aan de Franse keizer Napoleon III. Leopold vroeg zijn hoogste diplomaat in Frankrijk, de Prins van Chimay, de aanvalsplannen aan te kaarten bij de keizer. De verovering had alleen maar kans van slagen als Frankrijk niet zou ingrijpen. Chimay zag echter weinig in het plan. Na een direct overleg tussen Leopold en Napoleon besloot de koning der Belgen het plan in de ijskast te zetten.

De documenten in het Koninklijk Huisarchief geven de reden daarvoor niet, aldus de krant. "Wel leert de geschiedenis dat van het uitstel afstel kwam." (belga/mvdb)

24/06/09 09u25 – DM

En de Nederlandse Wereldkrant schrijft daar over (*)
Leopold II van België wilde Nederland
veroveren, blijkt uit oude documenten


De Belgische koning Leopold de Tweede (1835-1909) blijkt gedetailleerde plannen te hebben
beraamd om Nederland binnen te vallen en in te lijven.

De Vlaamse journalist Kris Clerckx heeft in het Koninklijk Huisarchief in Brussel documenten
gevonden waaruit blijkt dat Leopold met een verrassingsaanval binnen een paar dagen Amsterdam
wilde veroveren. Later stelde hij zijn plannen bij: de grote rivieren in Nederland zouden de noordelijke grens moeten worden.

Al jong was hij jaloers op de wereldwijde handelspositie van Nederland en wilde hij vooral de koloniën in bezit krijgen. De latere koning der Belgen stuurde in 1854 een spionagemissie om de Nederlandse militaire kracht in kaart te brengen. Ook maakte Leopold een aanvalsplan en stelde
hij een topdiplomaat aan om goedkeuring van de bevriende militaire grootmacht Frankrijk
te krijgen. Na overleg met de Franse keizer Napoleon de Derde besloot Leopold de aanval
op Nederland uit te stellen. In de documenten wordt geen reden voor dat besluit gegeven.
Vermoedelijke waren de Fransen niet overtuigd van de haalbaarheid van deze plannen.

(*) De bewerking van deze tekst met onderlijnen en in vetjes zetten, is mijn werk.

Commentaar
Ergens rinkelt er bij mij een belletje – maar ik weet niet waar de klepel ha,gt. Sedert ik Internet (draadloos) in deze negorij in huis heb kunnen halen, is mijn boekenkast één ruïne….Ja! Wat moet een mens daar (op die gebaarde Coburger) nu op zeggen! Dat de plannen alleen uitgesteld zijn, denk ik! Alhoewel nu ze in Nederland uitgelekt zijn, er toch iets anders zal moeten bedacht worden…Er zullen nieuwe plannen moeten worden opgemaakt. Alhoewel. Het ‘Plan Schlieffen’ dat mislukte in 1014 (de omsingeling van Frankrijk via de Ardennen) mits een kleine wijziging, in 1940 wèl lukte...Als de Nederlanders nu maar niet denken dat de aanval de beste verdediging is! Voor hun kolonieën moeten ze het niet meer doen. Want zij noch wij hebben er (gelukkig) geen meer!
Spreken is zilver – Zwijgen is goud. Mar wat zo vele jaren in het verborgen heft geleefd, is daarom niet minder waar. Het siert de Koning der belgen niet, dat hij – noordwaarts uiteraard- vele morzels grond heeft willen inpalmen, om deze toe te voegen aan zijn eigen morzels. Stel U voor dat Willem van Oranje op datzelfde idee was gekomen! Hoe zou de Koning-Baard (en wij met hem) dan hebben staan blèiren bij de Keizer van La Douce France…
Van de doden niets dan goed. Als we maar onthouden, dat de druk van het Zuiden naar het Noorden een vaststaand gegeven is, net zoals het van links naar rechts draaien van de aardbol dat ook is.
Vandaar de lollige opmerking: zouden we, ook in verband met de uitbreiding van ‘Gross Brïssel’, geen ‘corridor’ voorzien, voor de vrije passage…zodat alles en iedereen tot zelfs in het Hoge Noorden kan doordringen, ja zelfs tot in de Noordelijke IJszee waar ze kunnen afkoelen? Zijn we eindelijk op ons gemak, en laten ze ons zelfs met BHV gerust.

Geen opmerkingen: