BELASTIINGS-MANNA
Verre van mij, als oud belastingsconsulent, ooit veel van de meer verheven werking van het Ministerie van Financiën begrepen te hebben, om nu te zeggen: het was vroeger beter. Ik had namelijk al zeer vroeg begrepen hoe de fondsen er binnen kwamen (ik werkte dat dan ook zoveel mogelijk tegen), maar nooit hoe ze, en vooral aan welk tempo, ze er weer uit geraakten.
En toch! En toch!
Als er ooit al één zaak, of één gezin, in de richting van de ondergang aan het schuiven was, was dat toch dààr waar de financiën in het gedrang kwamen. Niet omdat er teveel binnen kwam, maar altijd omdat er teveel uit ging – of omdat er wanbeheer was….Een huisvrouw, die de geldbuidel niet kan beheersen, dat is de kortste weg naar de Vrijdagmarkt, dat weet het kleinste kind.
Zou onze liberale minister van moneten dat niet weten? Of…is er meer aan de hand? Ik zal maar niet antwoorden, maar alleen mijn diepe spijt uitdrukken, dat al die meneerkens en die madammekes op het Ministerie niet persoonlijk verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor hun slecht bestuur.
Hebben jullie andere besluiten dan ik, bij onderstaande lectuur? Bijna niet mogelijk! U moet nu toch echt geen Hubert Daemen (Witse) hetenn, om te zien dat hier een bende criminelen aan het werk is! ‘Teveel afgehouden bedrijfsvoorheffing’: is dat geen beurzensnijderij? Om nog maar één feit te vernomen! Dat is vandaag inbreken om e stelen, om een deel (onvergoed) terug te geven, binnen twee jaar…Is dat nu het werk van Alibaba en de 4 Rovers, of van de Bende van Baekeland!
BRUSSEL - De achterstand bij de verwerking van aangiften is slecht nieuws voor wie geld moet terugkrijgen.
De achterstand in de vestiging van de aanslagen voor de personenbelasting is in november alweer een stuk groter geworden. Dat maakte de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) op uit de meest recente statistieken van de federale overheidsdienst Financiën. 'Voor belastingplichtigen die geld moeten terugkrijgen, is dat slecht nieuws. En dat zijn er elk jaar meer', zo meldde de VVSG gisteren in haar elektronische nieuwsbrief. Ook de schatkist van de gemeenten lijdt onder de vertragingen.
Gemeenten staan zelf niet in voor het vorderen van de aanvullende personenbelasting, daar is de FOD Financiën verantwoordelijk voor. Zo krijgen ze die belasting pas drie maanden nadat de afrekening voor de belastingplichtige is opgesteld.
'Men moet zich stilaan beginnen af te vragen of dat allemaal nog normaal is', zegt de VVSG. 'Elk jaar krijgen we zegeberichten over nieuwe records in het aantal elektronisch ingediende aangiften, maar blijkbaar dragen die niet bij tot een snellere vestiging van de belastingaanslagen.'
'We kunnen ons echt niet van de indruk ontdoen dat ergens een budgettair geïnspireerde rem op de activiteiten wordt gezet, omdat de inkohieringen nu eenmaal een miljardenstroom richting burgers (omdat ze voordien te veel bedrijfsvoorheffing hebben betaald) en gemeenten (de aanvullende personenbelasting) doen ontstaan.'
Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten het trage werktempo van de fiscus laakt. Eerder becijferde ze dat het uitstel de overheid jaarlijks miljoenen euro's zou opleveren.
vrijdag 26 december 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten